Mesajul lui Ruslan Codreanu către președinții asociațiilor părintești, care cer bani pentru înscrierea copiilor în școli şi grădinițe: „Terminați să vă ocupați cu prostiile”

Taxele ilegale de înscriere în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a fost, din nou, subiect de discuție în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău. Astfel, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a venit cu un mesaj către părinți și președinților de asociații.

Foto: UNIMEDIA

„Atunci când voluntar, benevol scoateți bani din buzunar pentru a achita taxa de înscriere sau taxa lunară nu este vina nimănui. Eu regret foarte mult că noi în municipiul Chișinău s-a ajuns la situația când președinții de asociații sunt persoane care nu are nici o legătură cu instituția de învățământ. Există persoane care au avut copil în respectiva instituție cu 15-20 de ani în urmă și de 15 ani este președinte de asociație. Stimați părinți, aveți tot dreptul să nu achitați taxele, aveți tot dreptul să solicitați informați pe ce s-au cheltuit banii voștri și aveți tot dreptul să-mi scrie-ți mie, la CNA și Procuratură atunci când vi se solicită bani”, a declarat Codreanu.

În această ordine de idei, primarul interimar a adresat și un mesaj președinților de asociații, care „continuă să mulgă instituția de învățământ, chiar dacă nu au nici o legătură cu instituția respectivă”.

„Terminați să vă ocupați cu prostiile. Nu este corect, nu este bine și este o lipsă totală de bun simț”, a conchis Codreanu.

După ce în luna decembrie 2018 Codreanu a cerut responsabililor de la direcția educație să inspecteze toate asociațiile de părinți, la momentul actual activează comisia în toate instituțiile de învățământ. Însă, Rodica Guțu a menționat că nu toți președinții asociațiilor de părinți nu sunt deschiși pentru a conlucra cu direcția.

În acest sens, în următoarele două săptămâni, direcția educație urmează să prezinte un raport privind numărul total de asociații și instituții de învățământ care au eliminat taxele de înscriere și câți dintre aceștia nu s-au conformat deciziei.

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie 2018, CNA l-a reținut pe șeful Asociației Obşteşti Lăstăraş. Dorian Bogaşevschi este învinuit de abuz în serviciu. Acesta este suspectat că în perioada 2015-2017 ar fi colectat de la părinți, care frecventau grădinița 199, sume lunare de până la 1.400 de lei pentru activități extracuriculare, ce nu erau desfășurate.

La domiciliul acestuia au fost ridicați peste jumătate de milion de lei.


Pub