(video) Partidul Liberal cere CEC să excludă PSRM din cursa electorală. Reacția socialiștilor

Partidul Liberal (PL) va depune o contestație la Comisia Electorală Centrală în care va cere scoaterea din cursa electorală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Temei al contestației reprezintă acțiunile și activitățile șefului statului, Igor Dodon, care a anunțat deschis că va susține PSRM în aceaste alegeri parlamentare.

Chirtoacă susuține că PSRM și Igor Dodon folosesc instituția prezidențială în scop electoral și implică și Federația Rusă. Astfel, Dorin Chirtoacă, președintele PL, identifică mai multe încălcări ale Codului Electoral întreprinse de Igor Dodon în campania electorală, care ar favoriza imaginea PSRM.

„Este vorba de susţinere politică şi electorală din străinătate și anume din partea Federaţiei Ruse, mă refer aici la amnistie și exportul de mărfuri, care au fost anunțate și anterior; Susţinere financiară din străinătate - achitarea de către "GazpromAvia" a zborului lui Igor Dodon; Folosirea imaginii personalităţilor din străinătate precum Vladimir Putin, Patriarhul Kiril, Valentina Matvienko; Folosirea resurselor administrative ale Preşedinţiei prin agentul electoral declarat, Igor Dodon precum și organizarea de evenimente la Chişinău şi în teritoriu; Oferirea de bani şi cadouri alegătorilor: bani , câte 10.000 lei pentru mai multe familii, cadouri materiale, oferite la întâlnirile electorale de la Soroca şi Ocniţa”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Chirtoacă mai spune că există și amestecul Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. „Cu ce ocazie Putin ordonă cetățenilor R. Moldova să vină acasă în perioada februarie-martie, pentru a fi „iertați” de ilgalitățile imigraționale? De ce Putin dă liber la export doar până la sfârșit de martie? Exact alegerile și perioada post-electorală, când se formează majoritatea parlamentară și Guvernul”, a mai spus șeful PL.

Socialiștii răspuns la acuzațiile aduse cu alte acuzații.

„Dorin Chirtoacă trebuie să stea la budă împreună cu Șor și cu mulți alții, ce-i drept, nu pentru furtul miliardului, el a făcut acea fără de lege împotriva Chișinăului, dar care acum se plimbă prin țară și are posibilitatea să iasă și în afară. Dorin Chirtoacă este folosit să facă „hau-hau” inclusiv la Partidul Socialiștilor. Noi am văzut ce face dumnealui pe segmentul de dreapta... Chitoacă nu este un indicator. El face referință la elemente care nu au nicio relevanțe, pentru că președintele nu este actor electoral, nu este mebru de partid, nu cheamă într-o formulă sau alta să voteze partidul. Președintele are întâlniri în est, are și în vest, are înțelegeri foarte importante, are agenda sa.

Pe dnul Chirtoacă nu îl deranjează că dnul Filip prezintă o agendă internațională, când este și candidat pe circumscripție, și pe listă de partid. Știți de ce nu îl deranjează? Pentru că nu i se dă voie să deranjeze imaginea dnului Filip sau oricărui candidat din partea Partidului Democrat”, a declara socialistul Ion Ceban.

Menționăm că astăzi PL urmează să depună la CEC o contestație față de Partidul Socialiștilor și să ceară scoaterea acestuia din capania electorală.


Pub