(video) Ședința CEC. Iurie Ciocan critică activitatea CECE din Stânga Nistrului: Două treimi din cererile de înregistrare a candidaților sunt respinse

În cadrul ședinței CEC, Iurie Ciocan a criticat activitatea Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală din Stânga Nistrului. Ciocan spune că două treimi din cererile de înregistrare a candidaților de pe circumscripția nr.48 sunt respinse.

Iurie Ciocan a spus că personal va inspecta activitatea Consiliului, menționând că din două treimi din cererile de înregistrare a candidaților au fost respinse, decizii care ulterior au fost anulate de către CEC.

„Voi cere demisii din Consiliu. Practic privați cetățenii de dreptul de a fi aleși”, a mai spus Ciocan.

Critica a venit după ce membrii CEC au examinat o contestație depusă de către Inna Nazarenco, înaintată de partidul ȘOR pe circumscripția nr.48, Stânga Nistrului.

CECE nr.48 a declarat nule 306 semnături. Contestatara susține însă că procedura de verificare a semnăturilor a fost efectuată cu abateri.

CEC a admis contestația Innei Nazarenco și a cerut CECE din Stânga Nistrului să reexamineze listele de subscripție prezentate de contestatară.

Și membrul CEC Andrei Volentir a intervenit și s-a adresat membrilor CECE din Stânga Nistrului: „Nu priviți candiații ca potențiali infractori. Ei sunt cetățeni de bună credință, până cănd este demonstrat contrariul”.

CEC a examinat alte două contestații privind neînregistrarea a doi pretendenți la funcția de candidați, din cauza că un număr de semnături au fost declarate nevalabile.

Astfel, în cazul Ericăi Zucec, pretendent la funcția de candidat pe circumscripția nr.29, Chișinău, CECE a declarat nevalabile 60 de semnături. În contestația sa, Zucec cere CEC-ului să considere și faptul că „listele de subscripție au fost îndeplinite la ușa susținătorului, în condițiile de ger aspru, în orele serii, pe întuneric de după ora 18:00”.

CEC a respins contestația Ericăi Zucec, pe motiv că aceasta nu a adus argumente în apărarea sa și că, contestația avut doar un „caracter declarativ”.

Și în cazul lui Vasile Colța (indepencent), au fost declarate nule 198 de semnături, de către CECE din Sărata-Galbenă. CEC a respins însă și contestația lui Colța.

O altă contestație este cea a lui Andrei Rau, în care acesta contestă decizia de a fi revocat din funcția de membru al CECE din Glodeni (membru înaintat de PSRM), pe motiv că ar fi semnat pentru candidatul Alexandru Minzianov. Rau scrie în contestație că „nu e clar cum și în ce condiții a fost adoptată hotărârea” CECEU și mai menționează că persoana pentru care a semnat nici nu a fost înregistrată de către CECE.

CEC a admis contestația lui Rau și a respins propunerea de revocare a acestuia din funcția de membru CECE Glodeni, pe motiv fiind faptul că CECE nu a prezentat doveză că Rau ar fi făcut agitație elctorală pentru candidatul pentru care a semnat.

„În Republica Moldova avem un set de norme și actelegislative ce ține de reglementarea conflictului de interese. În momentul în care orice cetățean semnează în suportului unui candidat și ulterior ajunge în poziția în care apare un conflict de interes, există legi care stabilesc acțiunile acestui cetățean. Excluderea unui om din componența CECE, când acesta încă nu a ajuns în situație de conflict de interes mi se pare incorectă”, a menționat și Iurie Ciocan.


Pub