Raportul observatorilor internaţionali
Politic 4 februarie 2019, 17:48 | 1704

Hărţuirea şi atacarea concurenţilor electorali, presiuni asupra observatorilor Promo-LEX, controlarea presei şi desenarea circumscripţiilor după bunul plac al unui partid. Sunt câteva dintre abaterile constatate de Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor din Moldova din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor.

Potrivit experților, unii interlocutori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de formare a cricumscripţiilor electorale prin acordarea avantajului politic pentru un anumit partid. Totodată, câţiva concurenţi electorali reclamă numărul prea mic al secțiilor de votare, dar şi amplasarea acestora în străinătate. Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor s-a referit la cazurile de hărţuire şi atacuri fizice asupra unor concurenţi electorali.

Şeful misiunii de observare nu a vrut să dea nume, dar a spus că s-a referit la cazurile de rezonanţă, care au ajuns în spaţiul public, subliniind că acest fenomen de hărţuire a candidaţilor trezeşte mari îngrijorări.

Observatorii internaţionali s-au referit şi la presiunile exercitate asupra misiunii Promo-LEX de monitorizare a alegerilor.

În raport se mai arată că observatorii internaţionali au notat un caz, în care doi concurenţi electorali cu nume practic identice vor candida în aceeaşi circumscripţie, ceea ce, potrivit misiunii, ar putea să producă confuzii printre alegători, mai ales că cei doi cuncurenţi vor fi pe locul doi şi, respectiv, trei în buletinul de vot. Raportul Misiunii ENEMO acoperă durata de la începutul perioadei electorale până la 31 ianuarie. Următorul raport va fi axat pe campania electorală, până în ziua alegerilor. Misiunea este alcătuită din opt experţi şi zece observatori pe termen lung, care evaluează procesul electoral din Republica Moldova prin prisma standardelor internaţionale pentru alegeri democratice.

Opinia ta contează. Comentează!