09:34:51 29.03.2024
Stiri

CONCURS // Tinerii arhitecți din R. Moldova, îndemnați să propună PROIECTE pentru amenajarea spațiului aferent arborilor solari care vor fi instalați în Chișinău

Social 04.02.2019 09:40 Vizualizări1130 Autor: Ziarul National
CONCURS // Tinerii arhitecți din R. Moldova, îndemnați să propună PROIECTE pentru amenajarea spațiului aferent arborilor solari care vor fi instalați în Chișinău


Tinerii arhitecţi şi designeri urbani sunt invitaţi să se înscrie în competiţia de creare a spațiului aferent arborilor solari. Proiectele câștigătoare vor fi transpuse în viață cu finanțare de la Primăria municipiului Chișinău.

Cei doi arbori solari vor fi instalați în primăvara acestui an în capitală - unul pe strada pietonală și altul pe bd. Mircea cel Bătrân. Arborii inteligenți vor fi dotați cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, ei vor ilumina împrejurimile.

Arborii solari pot genera zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2. Instalarea arborilor solari este finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, inițiativa fiind realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.

„Ne propunem să creăm un spaţiu de design urban modern, unde chişinăuienii vor petrece util şi plăcut timpul. Invităm tinerii arhitecţi şi designeri urbani să dezvolte concepte de design a spaţiului aferent arborilor solari. Două iniţiative ce vor fi votate de cei mai mulţi chişinăueni vor fi realizate cu finanţarea Primăriei mun. Chişinău”, spune Ruslan Codreanu, primar general interimar al mun. Chişinău.

Tinerii interesaţi sunt invitaţi să se înscrie în concurs completând acest formular. Termenul-limită de înscriere în concurs este 18 februarie.

Participanţii înscrişi în competiţie vor fi invitaţi ulterior la o sesiune de informare, însoţită de vizite în teren la locaţiile propuse pentru arborii solari. Conceptele de design elaborate de tineri vor urma să fie prezentate de către creatori în cadrul unui atelier public şi expuse în final votului chişinăuenilor. Două iniţiative ce vor acumula cele mai multe voturi vor fi realizate cu susţinerea financiară a municipalităţii.

„Ne bucurăm de rezonanţa pe care o ia iniţiativa noastră. Datorită cooperării cu municipalitatea şi a implicării pro-active a tinerilor arhitecţi vom avea spaţii urbane moderne de recreere, dotate cu tehnologii smart, prietenoase mediului şi oamenilor”, susţine Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalaţi în Chişinău în această primăvară.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md