13:12:33 23.04.2024
Stiri

Ministru din Estonia: Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru ocupația sovietică

Știri 04.02.2019 11:40 Vizualizări1469 Autor: Ziarul National
Ministru din Estonia: Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru ocupația sovietică


Estonia ar trebui să ceară în mod oficial Rusiei să plătească despăgubiri pentru ocupația sovietică de peste 50 de ani, a declarat ministrul estonian al Justiției, Urmas Reinsalu, într-un interviu pentru ziarul Eesti Päevaleht.

„Noi aniversăm Tratatului de pace de la Tartu. Ne amintim cu devotament despre curajul soldaților și diplomaților estonieni care au construit statul nostru. Pentru Estonia, tratatul de pace s-a încheiat cu victorie. Al doilea articol al tratatului de pace, potrivit căruia Rusia renunță pentru totdeauna la pretențiile sale asupra Estoniei, este valabil și astăzi”, consideră Reinsalu.

Pacea de la Tartu nu este doar o „oarecare chestiune istorică”, subliniază ministrul.

„Linia frontierei de stat definită de Tratatul de Pace de la Tartu este încă validă constituțional, până la încheierea altor acorduri între țări. În același timp, au fost anunțate recent probleme legate de continuitatea legală în legătură cu Tratatul de pace de la Tartu”, susține ministrul, citat de Pagina de Rusia.

„În primul rând, chestiunea drepturilor descendenților „optanților”. Dreptul la opțiune a fost obținut în baza tratatului de pace. Cu toate acestea, problema estonienilor din Abhazia nu a fost încă rezolvată”, a declarat Reinsalu, cerând o interpretare sănătoasă a tratatului de pace de la Tartu.

„Cei care vorbesc astăzi cu privire la importanța Păcii de la Tartu nu trebuie să uite că continuitatea legală nu poate fi selectivă. Uniunea Sovietică a ocupat Estonia, încălcând tratatul de la Tartu, iar succesorul său Rusia trebuie să recunoască acest lucru și, de fapt, în baza dreptului internațional, să fie obligată să despăgubească prejudiciul cauzat”, este convins Reinsalu.

Potrivit oficialului, Estonia ar trebui să confirme încă o dată că este în interesul politicii sale externe să se ghideze atunci când analizează problema frontierei de cel de-al doilea articol al Tratatului de la Tartu și efectul continuității juridice.

„Având în vedere unele dintre problemele practice care au apărut, trebuie să anunțăm oficial acest lucru Rusiei, comunității mondiale și nouă înșine”, a adăugat el.

Tratatul de pace de la Tartu a fost semnat la 2 februarie 1920 între RSFSR (Rusia Sovietica) și Republica Estonia. În documentul semnat ambele părți recunosc reciproc statalitatea, acesta fiind primul tratat internațional al ambelor țari. Articolul III a delimitat frontiera dintre cele două țări, care a fost stabilită pe linia frontului la data intrării în vigoare a acordului de armistițiu. Ca urmare, la Estonia au trecut teritoriul Peciora, coasta sud-vestică a lacului Peipsi (zone locuite predominant de populație rusă) și teritoriul la est de râul Narva – Ingermanlandul Estonian.

Potrivit actualei poziții oficiale a Republicii Estonia, Tratatul de pace de la Tartu nu și-a pierdut forța juridică în 1940, deoarece încorporare Estoniei în URSS a fost în fapt o ocupație sovietica.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md