03:07:13 20.04.2024
Stiri

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro ameninţă cu izbucnirea unui RĂZBOI civil şi avertizează SUA

Știri 04.02.2019 16:00 Vizualizări1179 Autor: Ziarul National
Criza din Venezuela. Nicolas Maduro ameninţă cu izbucnirea unui RĂZBOI civil şi avertizează SUA


Preşedintele Nicolas Maduro a transmis că nu poate exclude pozibilitatea izbucnirii unui război civil în Venezuela, în contextul în care poziţia sa este pusă în pericol din ce în ce mai mult de presiunea internaţională, relatează BBC.

Într-un interviu televizat, Maduro l-a avertizat pe preşedintele american Donald Trump că va „păta cu sânge” Casa Albă dacă va interveni în criza din Venezuela.

„Azi, nimeni nu poate răspunde cu certitudine acestei întrebări. Totul depinde de nivelul de agresivitate al imperiului nordic (Statele Unite, n.red.) şi al aliaţilor vestici”, a declarat Maduro, întrebat de posibilitatea izbucnirii unui război civil.

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiţi să ne apărăm ţara”, a adăugat Maduro.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că trimiterea de forţe militare în Venezuela este „o opţiune" care este luată în calcul, şi a anunţat că a respins propunerea la o întrevedere bilaterală formulată de omologul său venezuelan, Nicolas Maduro.

Nicolas Maduro a propus sâmbătă alegerile legislative anticipate, în condiţiile în care Juan Guaido, şeful Adunării Naţionale de la Caracas, s-a autoproclamat preşedinte interimar, fiind susţinut de protestatarii antiguvernamentali.

Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, preşedintele Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Între timp, Spania, Franţa, Marea Britanie şi Suedia l-au recunoscut luni pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei, după ce Nicolas Maduro a respins ultimatumul privind organizarea unor alegeri anticipate, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

„Îl recunosc pe preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei, domnul Juan Guaido, în funcţia de preşedinte interimar", a declarat premeirul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu televizat, adăugând că Venezuela are nevoie de alegeri libere şi corecte cât mai curând posibil.

Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că „Nicolas Maduro nu a cerut alegeri prezidenţiale în conformitate cu ultimatumul de opt zile pe care i l-am oferit. Ca urmare, Marea Britanie, împreună cu aliaţii săi europeni, îl recunosc pe Juan Guaido ca preşedinte interimar până la organizarea unor noi alegeri".

Şapte state din Uniunea Europeană i-au dat lui Maduro un ultimatum până duminică să ceară alegeri anticipate, avertizând că îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte.

Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie şi-au coordonat îndeaproape susţinerea pentru Guaido. Niciuna dintre aceste ţări nu este de acord cu o intervenţie militară sugerată de preşedintele american Donald Trump.

În replică, Kremlinul acuză statele din Uniunea Europeană de ingerinţe în politica Venezuelei

Kremlinul a declarat luni că decizia unor state din Uniunea Europeană, de a îl recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, reprezintă ingerinţe în politica internă, iar venezuelenii trebuie să îşi rezolve singuri problemele, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Spania, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Austria şi Danemarca l-au recunoscut luni pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar al Venezuelei.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a afirmat că Juan Guaido are dreptul de a cere alegeri anticipate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md