20:20:52 24.04.2024
Stiri

LISTĂ // Recensământul PĂSĂRILOR de apă, în R. Moldova: Câte specii au fost numărate în republica noastră

Social 04.02.2019 16:19 Vizualizări1150 Autor: Ziarul National
LISTĂ // Recensământul PĂSĂRILOR de apă, în R. Moldova: Câte specii au fost numărate în republica noastră Foto: Silvia Ursul
Echipa SPPN la barajul Dubăsari


În perioada 10-20 ianuarie 2019, în Republica Moldova și în întreaga lume s-a desfășurat Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă (International Waterbird Census).

Membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) au mers să înregistreze speciile și efectivele de păsări prezente pe principalele bazine acvatice ale R. Moldova: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Găgăuzia, lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).

Deși majoritatea suprafețelor acvatice au fost înghețate în acea perioadă, echipa de ornitologi care a participat la Midwinter a reușit să înregistreze 78 de specii.

Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta la Midwinter se evidențiază rațele mari (Anas platyrhynchos), rațele sunătoare (Bucephala clangula), lebedele de vară (Cygnus olor) și rațele moțate (Aythya fuligula).


Lebădă de vară (Cygnus olor). Foto: Gheorghe Țîcu

Spre deosebire de anii trecuți, nu au fost observate specii rare, ci doar câțiva oaspeți de iarnă a căror prezență este așteptată în această perioadă: lebădă mică (Cygnus columbianus), rață fluierătoare (Anas penelope), rață pestriță (Anas strepera), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), șorecar încălțat (Buteo lagopus), erete vânăt (Circus cyaneus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), sturz de vâsc (Turdus viscivorus), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), aușel cu cap galben (Regulus regulus), mugurar (Pyrhula pyrhula).

Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise în cel mai scurt timp la Wetlands International, coordonatorul mondial al Recensământului.


Uliu păsărar (Accipiter nisus), mascul. Foto: Jonathan Hecke

Midwinter a fost inițiat în Europa în anul 1966 cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice care sunt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece. În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă se desfășoară neîntrerupt din anul 2013.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md