18:47:57 19.04.2024
Stiri

Medicii oncologi vor merge în localitățile din R. Moldova pentru a consulta gratuit populația: „Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea”

Social 04.02.2019 19:02 Vizualizări1109 Autor: Ziarul National
Medicii oncologi vor merge în localitățile din R. Moldova pentru a consulta gratuit populația: „Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea”


Pe parcursul lunii februarie curent, 35 de medici oncologi vor merge în majoritatea raioanelor din R. Moldova pentru a acorda a consulta pacienții.

Acțiunea face parte din activitățile planificate în cadrul campaniei naționale de informare a populației privind bolile oncologice, combaterea și tratamentul acestora, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului și a fost lansată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Institutul Oncologic.

„Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical și întreaga societate. Prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul la timp, sunt măsurile esențiale pentru a reduce îmbolnăvirea cu cancer și mortalitatea din cauza acestei maladii. Pentru realizarea acestui scop, ne-am propus să extindem campania „Un doctor pentru tine!”, cu echipe de medici oncologi din diferite domenii, care vor consulta populația din localitățile rurale, unde se înregistrează o pondere mai mare a bolnavilor de cancer, pentru a depista boala în faze incipiente și educa populația privind prevenirea îmbolnăvirii cu cancer”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

Astfel, în perioada 4 februarie - 1 martie curent, medicii oncologi (mamologi, pulmonologi, ginecologi, urologi, proctologi) se vor deplasa cu echipa multidisciplinară în raioanele republicii conform orarului:

·4 - 8 februarie la Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Florești, Drochia;

·11 - 15 februarie la Călărași, Nisporeni, Rezina, Telenești, Șoldănești, Glodeni, Sângerei, Fălești, Râșcani;

·18 - 22 februarie la Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Strășeni, Criuleni, Dubăsari;

·25 februarie - 1 martie la Cantemir, Vulcănești, Taraclia.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual la 4 februarie. În acest an, întreaga lume desfășoară activități sub genericul „I Am and I Will"/„Eu sunt și eu voi fi", un îndemn de a lupta împotriva cancerului, cu accent pe prevenţie, depistare precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora, fie el şi paleativ, în unele cazuri.

Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin punerea în aplicare a strategiilor adecvate pentru prevenirea, depistarea precoce și tratamentul pacienților pe profil oncologic, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

În Republica Moldova, conform datelor Global Cancer Observatory, în anul 2018 au fost înregistrate 254,3 cazuri noi la 100 mii populație, la evidență fiind total înregistrate 545,5 cazuri la 100 mii populație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md