Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr. 6

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală numărul 6 include 19 localități din Drochia și 12 localități din Soroca. Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor lupta șapte candidați. Primul în buletinul de vot este candidatul democrat Corneliu Padnevici, urmat de Alexandr Lupașco din partea PSRM și Grigore Svecla, candidatul Partidului „Șor”. Lista este continuată de Ghenadie Morcov (PCRM), Svetlana Conea (Blocul ACUM), Nina Cereteu (Partidul Nostru) și Violeta Roșca (PL).

Foto: candidat.md

Corneliu Padnevici, PDM

Corneliu Padnevici este deputat din 2014. Acesta face parte din Comisia juridică numiri și imunități.

Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Padnevici a obținut un salariu de 302 mii de lei și o indemnizație de 23 de mii de lei de la Parlament. Un venit de 1,3 milioane de lei a fost obținut de deputat și în urma vânzării unui bun imobil în 2017. Familia deputatului deține șase terenuri agricole, un apartament de 117 m2, al cărui valoare este de 52 de mii de euro, dar și un alt apartament de 72 m2, cu o valoare de 380 de mii de lei. Padnevici conduce un automobil de model Skoda Superb, valoarea căruia s-ar ridica la circa 19 mii de euro.

În 2015 și 2011 candidatul democraților a contractat două împrumuturi în mărime de 200 de mii de lei, respectiv 19 mii de euro, ambele scadente în 2019.

Alexandr Lupașco, PSRM

Alexandr Lupașco este Președintele Organizației Teritoriale Drochia a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și consilier raional în r. Drochia din partea PSRM, precizează Alege2019.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Lupașco a obținut în perioada 2017 -2018 un salariu în mărime de 5 mii de lei de la Consiliul raional Drochia. În afară de acest salariu, candidatul nu declară alte surse de venit. Lupașco deține patru terenuri agricole, un apartament de 88 m2 pe care îl deține din 1987, dar și două autoturisme: un Volkswagen Golf și un GAZ 24.

Foto: alege2019.md

Grigore Svecla, Partidului „Șor”

Potrivit Alege2019, Grigore Svecla este specialist în domeniul bancar. În perioada 2006 – 2017 el a activat în calitate de ofițer credite și inspector credite pentru BC Eximbank – Gruppo Veneto Banca SA. Făcând parte din echipa lui Ilan Șor în cadrul alegerilor locale din iunie 2015, Grigore Svecla a devenit consilier municipal în Orhei din partea Mișcării Ravnopravie (redenumită ulterior în PP Șor). În prezent Svecla este membru în consiliul de administrare al Regiei Apă Canal – Orhei SA.

În perioada 2017 – 2018, Grigore Svecla a ridicat un salariu de 19 mii de lei de la Eximbank și circa 12 mii de lei de la Partidul „Șor”. La veniturile candidatului se mai adaugă și o indemnizație de consilier în mărime de 6 500 de lei. Svecla deține cote părți într-un apartament și în patru case de locuit.

Foto: parlament.md

Ghenadie Morcov, PCRM

Ghenadie Morcov a fost deputat comunist în legislatura a XIX.  Acesta este șef de secţie la Centrul de Sănătate Drochia și se regăsește pe lista Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din 24 februarie. În ianuarie curent Curtea Constituțională i-a validat mandatul de deputat, iar Morcov a ocupat fotoliul de deputat la ultima ședință a actualului Legislativ.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018, Ghenadie Morcov a obținut un salariu în mărime de 355 de mii de lei. Candidatul comuniștilor mai declară o casă de locuit  de 61 m2, pe care o deține din 2008, dar și un automobil de model Mitsubishi, procurat în 2014 cu 7 mii de euro.

Foto: acum.md

Svetlana Conea, Blocul ACUM

Svetlana Conea a activat anterior în funcția de contabil șef la primăria s. Miciurin. Candidata Blocului ACUM a mai activat în funcție de director de bancă în Drochia, a fost președinte al Asociației Antreprenorilor și contabil, inginer superior la Ministerul de Asigurări Sociale.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Svetlana Conea a obținut în perioada 2017 – 2018 o pensie în mărime de 144 mii lei. Conea deține un apartament și cote părți în alte două apartamente moștenite. În 2018 candidata Blocului ACUM a contractat un împrumut în mărime de 30 de mii de lei, scadent în 2020.

Foto: pnru.md

Nina Cereteu, Partidul Nostru

Nina Cereteu este primarul orașului Drochia și președintele organizației teritoriale Drochia a Partidului Nostru. Anterior aceasta a activat la Ministerul Justiției.

Candidata Partidului Nostru declară un salariu în mărime de 194 de mii de lei pentru perioada 2017 – 2018, la care se adaugă și o indemnizație pentru copil în mărime de circa 55 de mii de lei. În declarația de avere și interese a Ninei Cereteu nu se regăsește nici un bun imobil sau mobil.

Violeta Roșca, PL

Violeta Roșca este profesoară și președintă a filialei Partidului Liberal la Drochia. În perioada 2017 – 2018 Roșca declară un salariu cumulativ de circa 77 de mii de lei de la Partidul Liberal, Consiliul raional Drochia și Liceul Teoretic „Ștefan ce Mare”, unde activează în calitate de profesoară. Potrivit declarației de avere și interese personale, Roșca a ridicat și o pensie în mărime de 37 de mii de lei. Candidata PL are în proprietate o casă de locuit de 144 m2, pe care a primit-o moștenire, dar și cota parte dintr-un apartament, moștenit în 2017.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 6