2 milioane de arbori plantați timp de 20 ani de către un fotograf brazilian și familia sa

Prin anii 1990, fotograful brazilian renumit, Sebastião Salgado împreună cu soția sa Lélia Deluiz Wanick Salgado au inițiat un proiect de restaurare a stării naturale a unei zone de pădure subtropicală.

Ei au preluat o fostă fermă de vite, lângă orașul Aimores, statul brazilian Minas Gerais, după ce au văzut că acel teritoriu nu mai are nimic din ce-și aminteau ei: copacii au fost tăiați iar fauna sălbatecă a fost nimicită.

Se întâmpla în 1994, fiind întors din Rwanda, unde a făcuse un raport fotografic al genocidului, s-a pomenit că paradisul tropical pe care-l cunoștea cândva, a dispărut.

Familia Salgado a colectat fonduri, a găsit parteneri și în 1998 au fondat Instituto Terra, o comunitate non-profit. Scopul lor a fost acela de a recupera 1.502 de acri de pădure tropicală în ferma Bulcão din Aimorés, Minas Gerais.

Cuplul Salgado a văzut institutul ca un far pentru comunitate, care ar putea crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea restaurării și conservării pădurilor. Au plantat de atunci mai mult de 2 milioane de arbori.

Enlarge

Brasile
Evoluția restaurării arealului împădurit.

Comunitatea Instituto Terra a mai dezvoltat un șir de proiecte educative pentru tineri în statele Minas Gerais și Epirito Santo.

Alte proiecte au întors o mare parte din fauna specifică arealului. La moment pe acest teritoriu au fost identificate 172 specii de păsări, dintre care șase specii sunt pe cale de dispariție, 33 specii de animale și 15 specii de amfibieni, 15 specii de reptile și 293 specii de plante. Mai rămâne de acoperit 10% din teritoriul fermei, dar scopul proiectului se ambiționează să crească numărul de specii native a arealului.

Enlarge

the-brazilian-photographer-andthe-20-year-reforestation-project-of-over-2-7-million-trees2-650x499
Speciile regăsite în arealul împădurit.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.