Angajații CFM și-au primit, în sfârșit, salariile

Toți angajații „Calea Ferată din Moldova” (CFM) și-au primit salariile restante.

Încă în 2015, sindicatul de ramură au încheiat un acord cu conducerea întreprinderii, care s-a angajat să lichideze datoriile la salarii timp de un an. Acesta, însă, nu a fost respectat, transmite sindicate.md. În urma multiplelor proteste ale feroviarilor, care au avut loc în perioada iulie-septembrie 2016 în mai multe localități din țară, s-a început achitarea lunară a salariilor, dar au rămas datoriile acumulate din anii precedenți, care, potrivit sindicaliștilor, s-au format din cauza gestionării ineficiente a întreprinderii de stat de către fostele conduceri.

Negocierile dintre Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSFRM) și conducerea CFM au continuat în vara lui 2018, când erau înregistrate deja datorii la salarii de peste 143 milioane lei, fără plăți sociale, și s-a solicitat ca factorii de decizie guvernamentali să întreprindă măsuri pentru soluționarea acestei probleme.

Totuși, ieri, când Iurii Topala a anunțat că CFM a achitat toate restanțele salariale angajaților săi, acesta nu a precizat care a fost valoarea datoriilor acumulate de întreprindere la plata salariilor. Mai mult, în vara anului trecut, în presă au apărut informații potrivit cărora angajații CFM nu și-au primit salariile de trei luni. Directorul instituției a declarat anterior că aceasta înregistrează anual pierderi de 100 mln de lei.

Totodată, Topala a anunțat că a fost instituită o comisie, formată din reprezentanți ai administrației CFM și ai sindicatelor de profil, în cadrul căreia sunt analizate posibilitățile de majorare a salariilor pentru angajați.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.