JurnalTV: Jasmin Șor, tatăl și fratele acesteia, ar fi printre primii solicitanți ai cetățeniei R. Moldova prin investiție

Soția liderului Partidului „Șor, Sara (Jasmin) Șor, ar fi una dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Totodată, pe lângă Sara Șor, vor să cumpere cetățenia Republicii Moldova, fratele și tatăl acesteia, scrie jurnal.md.

Foto: Facebook

Potrivit sursei, soția lui Șor este reprezentanta unei companii care apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și laundromat. Anume prin această firmă, rudele lui Șor din Rusia ar urma să facă așa-numita „investiție” pentru a obține cetățenia RM

Este vorba de lege a cetățeniei prin investiție, promovată de guvernarea de la Chișinău.

„Din sursele pe care le avem în instituțiile de drept, am aflat că la comisia care acordă cetățenia prin investiție, s-a adresat nimeni alta decât cetățeanca Sara Lvovna Șor. Este soția lui Ilan Șor și este reprezentanta companiei „Șor Sara Lvovna”, societate comercială care deține conturi bancare în Sberbank din Rusia. Am putea să ne întrebăm de ce Sara Șor nu a obținut cetățenia RM în urma căsătoriei cu Ilan Șor, că e mai simplu. Ea nu este singura. În cererea de solicitare a cetățeniei prin investiție mai apare cetățeanul rus Manahimov Anatoli Lvovici, care este fratele soției lui Șor. Mai apare și tatăl Sarei Șor – Monahimov Lev Iacovlevici”, susține Vasile Năstase.

Avocatul Ion Crețu a confirmat pentru Jurnal TV că firma menționată în solicitarea Sarei Șor apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și spălarea banilor de către Șor, așa cum indică raportul Kroll.

Potrivit avocatului, această firmă a făcut transferuri de peste 900 de mii de euro. „Totodată, a primit sume mai mici, de exemplu, de la o firmă implicată în furtul miliardului și în laundromat. Conturile acesteia sunt gestionate de Cojocaru Ion, șoferul lui Ilan Șor”, spune Ion Crețu.

Ilan Șor nu a confirmat deocamdată informațiile precum că soția sa ar solicita cetățenia R. Moldova prin investiții.

Legea privind cetățenia prin investiții a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.


Pub