Comisia Europeană: Decizie în privința vizelor după Brexit

Comisia Europeană a decis ca britanicii să nu aibă nevoie de vize pentru a vizita spaţiul comunitar, chiar şi în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără acord. Marea Britanie este astfel adăugată pe o listă care cuprinde deja Australia, Canada şi Brazilia. Vor fi permise călătorii de maximum 90 de zile, într-un interval de 180 de zile.

Foto: AP

Aceleaşi prevederi li se vor aplica şi cetăţenilor din Uniunea Europeană care vor călători în Marea Britanie, pentru că decizia se bazează pe o presupusă reciprocitate. Comisia Europeană a transmis că în cazul care britanicii vor vrea să introducă vize pentru vreunul dintre statele membre, măsura va fi reciprocă la nivelul întregii Uniuni.

Dacă acest acord la care s-a ajuns la nivel de ambasadori UE va fi aprobat, accesul fără vize va fi valabil şi pentru britanicii care vizitează România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru - ţări care nu sunt în zona Schengen încă.

Irlanda, care nu este nici ea în zona Schengen, are un acord bilateral separat cu Marea Britanie.

Comitetul pentru Libertăţi Civile al Parlamentului European a aprobat măsura în această săptămână şi urmează să lucreze la textul final alături de Consiliu, relatează Politico, citat de News.ro.


Pub