CEC micșorează numărul buletinelor de vot în secțiile misiunilor diplomatice de peste hotare. Orașele în care numărul va fi redus

Deși au promis mai multe buletine de vot în secțiile de peste hotarele Republicii Moldova, mai exact câte 5.000 la numări, CEC dă înapoi și micșorează numărul buletinelor în secțiile care vor fi deschise în sediile misiunilor diplomatice. Astfel, în mai multe orașe numărul buletinelor de vot va varia între 250, la Tokio și Beijing, și 4.000 în orașele din circumscripțiile nr. 50 și 51. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale.

Foto: UNIMEDIA

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale argumentează decizia în baza prezentării la vot în aceste secții de votare la alegerile prezidențiale din 2016.

Astfel, în Statele Unite ale Americii , în secții de vot din New York, Sacaramento, Seattle vo fi 4000 de buletine, în Atlanta, Springfield câte 3000 de buletine de vot.

În circumscripția nr. 50, Europa de Vest: Viena, Austria– 3.000 de buletine; Sofia, Bulgaria – 3.000 de buletine; Zagreb, Croația – 1000 de buletine; Geneva, Elveția – 3.000 de buletine; Tallinn, Estonia – 1000 de buletine; Riga, Letonia – 450 de buletine; Vilnius, Lituania – 1200 de buletine. În circumscripția la Est de R. Moldova: Beijing și Tokio, câte 250 de buletine, iar la Doha, capitala Qatarului - 500 de buletine de vot în secțiile de votare ale misiunilor diplomatice.

Inițial a fost pusă în discuție și micșorarea numărului de buletine de vor în mai multe secții din Italia, însă, în urma dezbaterilor, membrii CEC au decis să rămână la numărul maxim de buletine de vor.

De menționat este faptul că în secțiile de votare extrateritoriale, numărul de buletine de vot va fi maxim - 5.000 de buletine.

Pe de altă parte, diaspora a cerut deschiderea mai multor secții de votare.Moldovenii aflați în SUA, cer Guvernului, printr-o petiție, deschiderea mai multor secții de vor în circumscripția numărul 51.

De asemenea, comunitate FreeMoldova a făcut un apel public către Guvernul Republicii Moldova. Membrii comunității cer guvernării de la Chișinău să deschidă încă o secție de vot la Londra, Marea Britanie, precum și mai multe secții de vot în Canada, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă pentru alegerile parlamentare din 24 febriarie curent.

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, în afara R. Moldova au fost constituite 125 de secții de votare.


Pub