Jurnalul săptămînii, 2 Februarie
Jurnalul Săptămînii 2 februarie 2019, 19:00 | 6291

Prezentat de Vasile Luchianu

Nu vor putea vota cu acte expirate

Curtea Constituțională a respins ca nefondată sesizarea Avocatului poporului Mihai Cotorobai, potrivit căruia interdicția pentru cetățeni de a vota peste hotare în baza buletinului sau a pașaportului expirat este contrară Constituției. Decizia a fost luată încă pe 14 ianuarie, dar a fost făcută publică nu demult. Asupra acestei sesizări au deliberat și judecătorii recent numiți - Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschi.

Judecătorii și-au motivat decizia prin faptul că valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de legislator pentru cetățenii Republicii Moldova, care doresc să voteze în secțiile de votare constituite peste hotare. În sesizarea sa, avocatul poporului Mihai Cotorobai spune că interdicția pentru cetățeni de a vota peste hotare în baza buletinului sau a pașaportului expirat este contrară Constituției. În opinia sa, interdicția este un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în țară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv, a celor provizorii. Avocatul consideră că acest tratament diferențiat aduce atingere substanței drepturilor electorale ale cetățenilor din diasporă și încalcă dreptul acestora de a alege. Mihai Cotorobai a mai argumentat în sesizarea că dreptul la vot este unul relativ și exercițiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuși, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate. Judecătorii Curții au însă altă părere.

...se arată în decizia de inadmisibilitate a Curții. După cum era de așteptat, aceasta nu s-a lăsat fără critici din partea societății civile. Potrivit Nadejdei Hriptievschi, fondator și director al Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, și de această dată sistemul a comis o gafă.

Decizia de inadmisibilitate a sesizării este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

România, la conducerea consiliului UE

Este foarte important ca alegerile parlamentare să fie corecte, credibile şi transparente. Este declaraţia șefului delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Diplomatul a abordat acest subiect în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Chişinău, care a prezentat priorităţile statului român pe durata preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Evenimentul a avut loc în incinta Muzeului de Artă din Chişinău în prezența a zeci de oficiali, diplomați, experți și reprezentanți ai societății civile. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a declarat că președinția română a Uniunii Europene va urmări fortificarea unei Europe mai sigure, dar şi consolidarea rolului global al blocului comunitar.

De altfel, Daniel Ioniţă a remarcat că pentru România, coeziunea statelor UE reprezintă un aspect esenţial. Astfel, preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va avea patru piloni - "Europa convergenţei", "Europa siguranţei", "Europa - actor global" şi "Europa valorilor comune". Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a menționat că România va deține președinția Uniunii Europene într-un moment, în care în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare.

Copreședintele Platformei Societății Civile UE-Moldova, Alexei Buzu, a vorbit despre angajamentele asumate de Republica Moldova în Acordul de Asociere cu UE şi despre rezultatele obţinute în ultimii ani.

Precizăm că România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 30 iunie 2019.

Viitoarele alegeri, urmărite cu atenție

Orice exces al autorităților, care intervin în actuala campanie electorală, trebuie semnalat, iar alegătorii nu ar trebui să-și piardă speranța că lucrurile în Republica Moldova vor reveni la normal. Sunt câteva dintre opiniile invitaților la emisiunea ”Ora Expertizei”. ”Lumea se uită cu foarte multă îngrijorare la acest spectacol”, a precizat președintele Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac.

În context, activistul civic Artur Gurău a subliniat necesitatea unei prezențe masive la urne, în ziua de 24 februarie.

Invitații emisiunii au atras atenția asupra insuficienței secțiilor de votare în străinătate.

Eugen Tomac a declarat că cetățenii ar trebui să semnaleze orice exces al autorităților și orice abatere de la norma legală.

Pe parcursul emisiunii, cei vizați au fost sunați de mai multe ori, pentru a comenta opiniile exprimate, însă nimeni nu a reacționat.

Lipsă de medicamente contra gripei

În timp ce numărul bolnavilor de gripă și infecții respiratorii crește alarmant de la o zi la alta, farmaciile din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de medicamente. O recunosc chiar angajații acestora. Doar că NU în fața camerelor video.

Am mers în trei farmacii care fac parte din trei rețele diferite. În toate ni s-a spus că singurul preparat certificat în Republica Moldova și totodată primul medicament recomandat pentru tratamentul gripei lipsește.

Pe de altă parte, medicii de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii ne-au asigurat că au toate cele necesare pentru tratarea bolnavilor de gripă. Același lucru l-au scris și reprezentanții Ministerului Sănătății în comunicatul distribuit presei.

Am dorit să vorbim și cu părinții copiilor care sunt internați în spitalul respectiv, dar nu ni s-a permis să intrăm în secție.

Ministerul Sănătății a mai spus că pragul epidemic a fost depășit, deoarece au fost înregistrate peste 450 de cazuri de infecții respiratorii acute la 100 de mii de locuitori, în timp ce pragul epidemic este de 315 cazuri. Numărul pacienților atestați între 21 și 27 ianuarie a crescut cu 44 la sută față de săptămâna precedentă. Potrivit statisticilor oficiale, în aceeași perioadă, au fost înregistrați 270 de bolnavi care aveau gripă sezonieră și aproape 17 mii de oameni cu infecţii respiratorii acute și severe. În total, de la 1 octombrie 2018 și până duminica trecută, nouă oameni au murit în urma infectării cu virusul gripal AH1N1, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Filat i-a trimis scrisoare lui Jagland

Fostul premier Vladimir Filat i-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în care își expune punctul său de vedere privind evoluțiile din Republica Moldova. În mod special, este vizat domeniul justiției. Filat a primit răspuns, anunță avocatul acestuia, Victor Munteanu.

Potrivit apărătorului, Vladimir Filat l-a informat pe secretarul general al Consiliului Europei despre multiplele nereguli în cadrul procesului său. În particular, ridicarea imunității de către Parlamentul Republicii Moldova, contrar prevederilor legale, judecarea cauzei în ședință închisă, refuzul admiterii cererilor de audiere a martorilor apărării, refuzul efectuării expertizei financiare, precum și revocarea mandatului său de deputat înaintea deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție. Filat afirmă că toate aceste abateri au dus la faptul că mai multe instituții internaționale au calificat procesul său ca fiind motivat politic. În scrisoare, Filat l-a informat pe Jagland că noul dosar intentat în privința sa are la bază aceleași fapte reținute în prima cauză penală și și-a exprimat îngrijorarea că și acest caz va fi folosit în campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie. Avocatul Victor Munteanu anunță că, pe 17 ianuarie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, i-a răspuns fostului prim-ministru și i-a dat asigurări că urmărește cu atenție evoluțiile privind drepturile omului în Republica Moldova. Oficialul afirmă că recepționează permanent rapoarte de la diferite entități ale Consiliului Europei, care continuă să fie alerte în ceea ce privește respectarea de către autoritățile de la Chișinău a valorilor și principiilor acestei organizații, în particular înaintea viitoarelor alegeri parlamentare. Precizăm că, recent, procurorii au trimis în judecată un al doilea dosar pe numele lui Vladimir Filat. Acesta este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, pe parcursul anului 2013, fostul premier ar fi transferat bani pe contul unei companii de consultanță din Statele Unite, pentru a ascunde proveniența unor mijloace financiare, infracțiune care prevede între 5 și 10 ani de închisoare. Filat respinge acuzațiile. Anterior, el a declarat, prin avocatul său, că „dosarul penal poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în campania pentru alegerile parlamentare din februarie”.

Numărul adresărilor la CEDO creşte

Numărul moldovenilor care se adresează la CEDO este în continuă creștere. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat anul trecut 814 cereri împotriva Republicii Moldova. Pentru comparație: în anul 2017 au fost depuse 758 de cereri. Din cauza abuzurilor şi ilegalităţilor, statul a fost obligat să plătească despăgubiri de sute de mii de euro.

Republica Moldova se află pe locul 11, din 47 de state, după numărul de cereri care se află în proces de examinare la CEDO și pe locul cinci raportat la numărul de populație, care se adresează la Înalta Curte. O îmbunătățire a respectării drepturilor omului nu a avut loc nici în 2018, spun experții în domeniu. Peste 1200 de dosare împotriva statului Republica Moldova încă așteaptă să fie examinate. Dintre acestea, mai mult de o mie de cereri au șanse mari de câștig, menționează expertul Daniel Goinic. E o cifră aproape triplă față de hotărârile, pe care le-am avut până acum. În hotărârile pronunțate de CEDO pe parcursul anului 2018, s-au constat 46 de cazuri de violare a Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Mai mult de jumătate se referă la actele de tortură, îngrădirea dreptului la libertate și siguranță în Republica Moldova. De la aderarea ţării noastre și până în 2018, cele mai frecvente tipuri de violări ale Convenției CEDO țin de neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea și anchetarea inadecvată a abuzurilor și deceselor, precum și detenția în condiții proaste. În baza tuturor hotărârilor pronunțate din 1998 și până în prezent, Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 16,6 milioane de euro, dintre care peste 223 de mii de euro doar în 2018.

Guvernul vinde Moldindconbank

Guvernul a aprobat proiectul privind semnarea precontractului de cumpărare și deetatizare a acțiunilor nou-emise de „Moldindconbank”. Pachetul unic de acțiuni, aproximativ 64 la sută, va fi cumpărat de Agenția Proprietății Publice, care de fapt, reprezintă Guvernul. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca peste 764 de milioane de lei.

După procurarea pachetului de acțiuni al Moldindconbank, Agenția Proprietății Publice îl va scoate la vânzare ca pachet unic, în mărime de 63,89%, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. La următoarea etapă, Agenția va semna, în numele Guvernului, un precontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației. Potrivit Guvernului, decizia de a cumpăra acțiunile Moldindconbank, iar ulterior de a fi vândute, va contribui la asigurarea stabilității financiare a băncii, va permite soluționarea problemei privind transparența acționarilor și va impulsiona reformarea sistemului bancar. Un alt scop al afacerii a fost dezvăluit de către prim-ministrul Pavel Filip.

Acest subiect a fost abordat și în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Analistul economic Veaceslav Ioniță a spus că așa-zisele recuperări, despre care vorbesc guvernanții, ar putea fi folosite în alte scopuri.

Pentru cumpărarea acțiunilor nou-emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Proprietății Publice circa 764 milioane de lei. Acești bani vor fi ulterior recuperați de la investitor. Anterior, portalul Mold-street a scris că autoritățile de la Chișinău acționează foarte operativ ca să vândă Moldindconbank. Sursa menționa că termenul limită de vânzare a băncii este 26 februarie, a treia zi după alegerile parlamentare. Un avertisment către potențialii investitori a făcut săptămâna trecută afaceristul Veaceslav Platon, căruia, potrivit instituțiilor de anchetă și BNM-ului, i-a aparținut pachetul de acțiuni al Moldindconbank. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe Facebook, Platon a scris că vânzarea acțiunilor Moldindconbank, dar și cele ale companiei de asigurări Moldasig, ASITO și Alliance Insurance Group, fac parte din, cităm, ”rezultatul crimelor comise de un grup condus de criminali, care a preluat puterea în Republica Moldova”, citat închis. Platon afirmă că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor. Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon ar fi controlat Moldindconbank și MoldovaAgroidbank, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group. Platon a declarat că nu era beneficiarul sau proprietarul acestor societăți, ci a reprezentat doar investitorii și le-a gestionat activele. Banii de la vânzarea Moldindconbank, dar și a altor active, ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat Băncii de Economii de către Veaceslav Platon.

Revoltați de hotărârea guvernului

„Chiriașul alungă gazda”, „Nu distrugeți o întreprindere profitabilă” sau „Vrem să lucrăm acasă”. Asta au scandat cei peste 140 de angajați ai Combinatului Poligrafic din Chișinău în față instituției. Reacția vine după ce Guvernul a hotărât, în luna decembrie, să transmită clădirea principală a întreprinderii, unde se află administrația, în subordinea Serviciului unic pentru apeluri de urgență - 112.

Revoltați, oamenii spun că nu vor renunța la clădirea pe care o dețin și anunță proteste repetate.

Președinta comitetului sindical susține că toată problema a început din bunătatea lor, întrucât atunci când se căuta spațiu de instruire pentru Serviciul 112, Combinatul Poligrafic le-a venit în întâmpinare și le-a oferit un loc temporar. Doar că, pe urmă, aceștia au început să pretindă la mai mult.

În urma acestei hotărâri, organizatoarea protestului susține că deja angajații Combinatului Poligrafic ar trebui să elibereze acest spațiu.

Angajații întreprinderii ne-au povestit că nu își pot explica cum unora li se ia un bun, ca să-l dea altora, în condițiile în care statul are spații goale, pentru a le oferi celor ce necesită...

... și ne-au explicat de ce este necesar acest bloc administrativ în activitatea Combinatului Poligrafic.

Cel mai straniu, spun angajații, este faptul că nimeni nici măcar nu a discutat cu ei, să le explice cum stau lucrurile sau de ce s-a luat această hotărâre.

Serviciul de presă al Guvernului ne-a comunicat că încăperea Combinatului Poligrafic este o proprietate a statului, care a fost trecută într-o altă proprietate a statului și că statul este în drept să își gestioneze bunurile. Totodată, reprezentanți executivului ne-au spus că transferul nu s-a făcut în scopuri comerciale, ci pentru a fortifica Serviciul 112, care este fondat de Guvern. Am încercat să obținem o reacție și de la Ministerul Economiei, însă serviciul de presă al acestuia ne-a sugerat să facem o solicitare oficială, întrucât acest caz are nevoie de o documentare mai amplă.

Asociația investitorilor români la un an

Își propun să fie o punte de legătură între mediul investițional din Chișinău și cel din București. Mesajul a fost transmis de președintele executiv al Asociației investitorilor români din Republica Moldova, Dan Nuțiu, în cadrul UNUI forum, organizat săptămâna aceasta în contextul împlinirii unui an de la fondare. Dan Nuțiu susține că în perioada respectivă, numărul membrilor în asociație s-a dublat. Mai exact, de la 12 a ajuns la 26. 

Președintele Consiliului de fondatori al asociației spune că este mândru că acest număr a crescut considerabil pe parcursul unui an, fiind un factor benefic dezvoltării relațiilor dintre România și Republica Moldova.

La eveniment a fost prezent și ambasadorul României Daniel Ioniță. Șeful misiunii diplomatice a vorbit despre importanța implementării acestui proiect.

Acum un an, la Chișinău a fost lansată Asociația investitorilor români. Scopul organizației este de a consolida mediul de afaceri și de a atrage noi proiecte investiționale de peste Prut.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie