(video) „- Unde-i mama ta? - Umblă undeva cu băutul”. Doi minori, fără grija mamei, nevoiți să doarmă cu câinele pentru a se încălzi. Condițiile greu de imaginat în care locuiesc copiii

Doi copii, unul de clasa a 7-a și al doilea de clasa a 2-a, locuiesc într-o casă în care condițiile sunt greu de imaginat, fără căldură, inundată, apa în casă ajunge până la glezne. Minorii sunt nevoiți să doarmă cu câinele pentru a se încălzi. O altă lovitură pentru ei este că mama acestora nu are grijă, este iresponsabilă și consumă alcool. Despre situația acestor copii a bătut alarma avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în cadrul unei conferințe de presă

Foto: Drochia Reporter/simbol

Cazul dat a apărut în vizorul avocatei poporului după ce a fost sesizată de către un ONG. Astfel, la data de 30 ianuarie Maia Bănărescu, împreună cu echipa sa a mers la domiciliul copiilor. Prezenți la fața locului, ombudsmanul susține că a avut un șoc când a văzut în ce condiții au găsit acești copii.

„Am rămas șocați când am văzut în ce condiții insalubre locuiesc acești copii. Ei locuiesc într-un spațiu adaptat traiului, pus la dispoziție de către Primăria locală. După timpul de afară, zăpada s-a topit și apa a inundat casa. La venirea noastră copiii nu aveau nimic mâncare preparată, nici alimente. Ei dorm cu o cățelușă, ne-au spus că se încălzesc cu ea”, a declarat Maia Bănărescu.

Avocata poporului a mai adăugat că mama minorilor nu era acasă la venirea autorităților și nici până la ziua de astăzi, 1 februarie, aceasta nu s-a ivit la domiciliu, și nici nu cunoaște că copiii ei au fost transportați și plasați în serviciile de plasament.

De asemenea, potrivit informaților, autorităților tutelare din localitate sunt la curent despre acest caz și susțin că au intervenit de nenumărate ori cu ajutor în diferite forme (alimente, îmbrăcăminte, bani din partea statului), însă fără rost.

„Autoritățile publice au recunoscut că deja au epuizat toate posibilitățile. Nu au nici un efect ajutoarele oferite. Primarul cu specialistul principal în drepturile copilului au mers personal la ei acasă, le duce alimente, încearcă să discute cu mama, dar se soldează cu insucces”, a mai spus ombudsmanul.

Tatăl biologic al copiilor nu participă la creștere și educarea copiilor, acesta locuiește într-o altă familie, într-o altă localitate, iar la îndemnul autorităților de a lua sub aripa lui acești copiii, el a refuzat. Dânsul la fel are un comportament neadecvat și consumă alcool.

De menționat că mama copiilor a fost la un pas de a fi lipsită de drepturile părintești, însă judecata i-a mai dat o șansă, potrivit căruia dânsa a promis că-și va schimba comportamentul și va avea grijă de copiii săi. Ea a fost doar sancționată pentru neglijare și violență față de copii.

Feciorul de clasa a 7-a deja se află la evidența organelor de drept pentru mai multe furturi. La încercarea autorităților a o angaja în câmpul muncii, femeia a refuzat.

La momentul actual, minorii se află în serviciile de plasament și urmează a fi examinați medical.


Pub