Ministerul Sănătății, despre situația epidemiologică prin gripă: Se recomandă adresarea imediată la medic, la primele simptome de boală

În Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), este la nivel de intensitate medie, informează Ministerul Sănătății.

În perioada 1 octombrie 2018- 27 ianuarie 2019 au fost înregistrate 541 de cazuri de gripă clinică în 27 de teritorii administrative.

La 1 februarie 2019, în republică s-au înregistratat 12 cazuri de deces. Toate persoanele au fost confirmate de laborator cu virusul gripal A(H1N1)pdm09, majoritatea au avut maladii concomitente și nu au fost vaccinate contra gripei.

Conform recomandărilor OMS, începând cu 01 octombrie 2018 şi până în prezent, se efectuează permanent supravegherea epidemiologică şi monitorizarea răspândirii geografice, intensităţii şi tendinţei procesului epidemic, circulaţiei virusurilor gripale dominante şi codominante, rezistenţa la preparatele antivirale şi impactul gripei, IACRS şi SARI asupra sistemului de sănătate.

Pentru prevenirea cazurilor de gripă și protejarea contigentelor cu risc sporit de îmbolnăvire cu gripă, au fost vaccinate 160.000 de persoane, inclusiv femeile gravide și copiii de la 6 luni de la naștere. Campania de vaccinare continuă, toate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire sunt îndemnate să se vaccineze contra gripei la medicul de familie.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească asigură în continuare transportarea pacienților cu complicații ale gripei și infecțiilor respiratorii acute severe pentru acordarea asistenței medicale sau după caz internare.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă și răspîndirea maladiei, MSMPS și OMS recomandă populației întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă:

• adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;

• evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;

• folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);

• igiena personală, inclusiv igiena mâinilor; • spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;

• acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;

• stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);

• evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;

• triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare;

• reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;

• restricționarea accesului liber a vizitatorilor în staționare;

• acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic.


Pub