Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reprezentanții Corporației Financiare Nordice de Mediu, în vizită la Primăria Chișinău

   1721

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a avut astăzi o întrevedere cu un grup de reprezentanți ai Corporației Financiare Nordice de Mediu (NEFCO), în frunte cu Ash Sharma, expert internațional, responsabil de dezvoltarea proiectelor pentru Fondul Verde de Climă. La discuții au participat: Vitalie Butucel, șef al Direcției transport public și căi de comunicație, Serghei Bejenari, șef al Serviciului Eficiență Energetică și Inovație și Aliona Fomenco, manager de proiecte NEFCO.  

În cadrul întrevederii au fost prezentate oportunitățile de cooperare dintre municipalitate și NEFCO, în vederea implementării proiectelor pilot de optimizare a serviciului municipal de transport public, implementarea proiectelor de iluminat stradal cu piloni fotovoltaici, precum și a proiectelor de eficiență energetică în instituțiile publice și cele de menire socială.

Ruslan Codreanu a informat experții NEFCO despre proiectele inițiate de Primăria Chișinău ce urmează să fie implementeze cu susținerea partenerilor de dezvoltare, în special, reabilitarea termică a instituțiilor de învățământ și cele medicale, a fondului locativ, dar și elaborarea concepției pentru „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă" din municipiul Chișinău.

În același context, expertul internațional, Ash Sharma a menționat că NEFCO este deschisă pentru a oferi asistență municipiului Chișinău în implementarea de proiecte pe domenii de mediu, climă și dezvoltare durabilă. Un proiect - pilot care ar putea fi implementat de instituția financiară este elaborarea studiului de fezabilitate pentru introducerea pe rutele suburbane a autobuzelor electrice, alimentate cu energie produsă de instalații fotovoltaice.

Corporația NEFCO este axată pe implementarea proiectelor în țările Europei Centrale și de Est, iar recent au fost realizate proiecte de eficiență energetică în Rusia, Ucraina și Belarus. Din anul 2019 și-a propus ofertele pentru Republica Moldova și Georgia.