Image-Description
Vor traversa mii de kilometri ca să-şi dea votul acasă
Politic 1 februarie 2019, 16:00 | 2025

Mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova din diferite ţări se mobilizează să vină să voteze acasă în replică la eforturile guvernării de a le limita influenţa politică prin schimbarea sistemului electoral, precum şi la decizia CEC de a deschide noi secţii de votare în oraşe cu puţini moldoveni, nu acolo unde aceştia au format cozi lungi şi nu au reuşit să voteze la ultimele alegeri. Reprezentanţii diasporei se mobilizează pe Facebook, unde au dat startul campaniei: „Votez Acasă” şi pe pagina „Adoptă un vot”.

Valeriu Ianachi, din Ungheni, a muncit timp de cinci ani în Federaţia Rusă. De un an munceşte în Israel. Şi-a procurat deja biletele dus-întors ca pe 24 februarie să voteze la Ungheni. Drumul îl costă 500 de dolari. „Sunt tânăr, vreau să am un viitor acasă. Nu vreau să-mi văd copilul, soţia, părinţii doar în poze şi pe internet. Vreau să fim alături. Când am plecat, nu ştiam că îmi va fi atât de greu…”. Tânărul ne povesteşte că, iniţial, credea că va munci un an, doi, apoi va reveni, îşi va continua studiile şi îşi va găsi un loc de muncă la baştină.

Realităţile din Moldova, preţurile în creştere, l-au ţinut însă mereu departe de casă. Spre deosebire de Federaţia Rusă, unde se simţea discriminat de patroni şi persecutat de poliţiştii care îi cereau de 5-10 ori pe zi actele la control, în Israel are parte de un tratament civilizat şi doar o singură dată timp de un an a fost verificat de poliţie. „Lucrez în domeniul construcţiilor. Voi veni să votez acasă pentru că doresc să fim un stat cu o economie care să-mi permită să fiu alături de familie. Nu mai suport corupţia şi banditismul. Vreau să avem parte de o guvernare competentă. O să mă implic, cât pot, să informez cetăţenii să voteze corect. Moldova nu va ajunge niciodată un stat european dacă vom continua să acceptăm pomenile electorale. Într-un stat cu adevărat european, cetăţenii se bucură de drepturi, nu au doar obligaţii, oamenii se unesc, nu fug de acasă”, mai spune Valeriu.

Despărţită de copil

Nadia Popovici a muncit timp de 14 ani în domeniul pedagogic. În 2007, a plecat la muncă în Italia. A lăsat un copil de nouă ani în grija surorii şi o datorie enormă pentru ea, de 4500 de euro. „Am călătorit clandestin din Bulgaria până în Italia. Nu ştiam limba, schimbarea bruscă a statutului social – de la director adjunct de gimnaziu la îngrijitoare de bătrâni, mi-a provocat o depresie de care mi-am dat seama abia după câțiva ani… Am muncit timp de trei ani ilegal. În acest răstimp, nu mi-am văzut fiul și celelalte persoane dragi. Vorbeam prin telefon de 2-3 ori pe zi cu el, făceam temele, doream să simtă cât mai puţin lipsa mea. Mi-a fost greu…”.

După trei ani, Nadejda a obținut permisul de ședere italian și a reușit să revină acasă. Peste încă trei ani, şi-a luat fiul în Italia. Actualmente, este student la Universitatea din Bologna. „Ne întoarcem în Moldova de 2-3 ori pe an, ne este dor de familie, de prieteni, colegi. Revenim cu bucurie, dar aici observăm aceleaşi probleme: lipsa locurilor de muncă, infrastructură dezastruoasă, oameni amărâţi şi lipsa, cu mici excepţii, a unei asistenţe medicale calificate. Vreau să votez acasă, ca să avem unde ne întoarce. Vreau să avem o guvernare care să asigure protecţia drepturilor noastre şi să ne redea siguranţa zilei de mâine”, ne-a mai spus Nadejda.

„O guvernare în interesul cetăţenilor, nu al lui Plahotniuc”

Cristian Zara, originar din or. Edineţ, este unul din autorii campaniei „Votez Acasă”. A plecat acum şapte ani din R. Moldova. Şi-a făcut studiile la Universitatea tehnică din Danemarca şi la Universitatea Wisconsin Madison din SUA. Lucrează la compania de semiconductoare Arm Holdings din Suedia. A creat pagina „Votez Acasă”, care acum întruneşte peste 700 de persoane stabilite în diferite ţări.

„Personal, voi veni pentru patru zile, ca să votez şi totodată să-mi văd familia. Mi-am cumpărat biletul tur-retur şi am solicitat să fiu eliberat pentru două zile de la serviciu. Vreau să votez la Edineţ pentru că actualul sistem de vot reduce substanţial ponderea votului nostru. Vreau ca următoarea guvernare să lucreze pentru cetăţeni, nu în interesul lui Vlad Plahotniuc, sau cum a fost, pentru Vlad Filat ori pentru Vladimir Voronin. Mi-aş dori o clasă politică transparentă, care să asigure o justiţie funcţională şi respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor”, ne-a declarat tânărul.

„Copilul nu mă recunoştea. Înţelegeţi?…”

La rândul său, Elena Vascan originară din Orhei, a cheltuit peste 2000 de lei pe bilete ca să poată să voteze acasă. A plecat la Milano, Italia, cu 19 ani în urmă din cauza lipsei locurilor de muncă şi a sărăciei. A lăsat acasă un copil de şapte ani pe care nu l-a putut vedea timp de doi ani şi jumătate. A fost cel mai mare sacrificiu al ei. „Când m-am întors, nu mă recunoştea, înţelegeţi?… Deşi au trecut mulţi ani de atunci, rana aceasta nu se tămăduieşte. Din păcate, situaţia economică din RM nu s-a schimbat, ba chiar lucrurile stau şi mai prost. Vin acasă să votez, ca copiii să crească alături de mame, să aibă tot necesarul şi să beneficieze de studii de calitate. Sper foarte mult să se producă o schimbare”, afirmă Elena. La alegerile prezidenţiale din 2016, deşi a stat mai multe ore la rând, nu a reuşit să voteze deoarece nu au ajuns buletine de vot. „De această dată, am anunţat patronul că plec acasă în februarie să votez. Cunoaşte realităţile din RM. Mi-a urat drum bun şi să avem parte de conducători oneşti după alegeri”, ne mai spune Elena.

„Nu pot trece cu vederea furtul miliardului”

Şi Tatiana Iaţco, profesoară originară din Criuleni, stabilită la Padova, Italia, a decis să voteze acasă pentru că aici votul ei contează mai mult decât dacă ar vota peste hotare. Consideră că este necesară schimbarea actualei guvernări care, deşi promitea să adopte valorile europene, a devenit cunoscută prin frauda bancară.

„Nu pot trece cu vederea furtul miliardului. Au promis că vor găsi hoţii, dar până la urmă au pus miliardele furate pe umerii noştri. În acelaşi timp Plahotniuc, Dodon, Şor continuă să facă pomeni electorale din banii noştri”, observă profesoara.

A determinat-o să vină acasă şi decizia CEC care a hotărât să deschidă secţii noi de votare în localităţi şi state cu un număr mic de moldoveni şi în acelaşi timp a ignorat oraşele unde la ultimele alegeri au fost formate cozi lungi şi oamenii nu au putut vota. „Ei cred că pot limita influenţa politică a diasporei. Vreau să îndemn cetăţenii noştri aflaţi la muncă peste hotare la implicare şi mobilizare! Să informăm oamenii de acasă, să demonstrăm că suntem o forţă şi că putem contribui la readucerea statului în albia normalităţii. Doar dacă vom avea o guvernare responsabilă, vom putea reveni acasă”, a conchis reprezentanta diasporei moldovenilor din Padova.

Jurnal de Chișinău

Opinia ta contează. Comentează!