12 cazuri de deces din cauza gripei
Social 1 februarie 2019, 19:23 | 1435

12 oameni au murit în urma infectării cu gripă, în acest sezon au fost înregistrate peste 140 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute, spitalele sunt pline de bolnavi, iar în farmacii nu se găsesc medicamentele necesare. Cu toate acestea, oficialii Ministerului Sănătății și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică spun că totul este „sub control”.

De la începutul sezonului rece, 12 locuitori ai Republicii Moldova și-au pierdut viața din cauza complicațiilor provocate de virusul gripal A(H1N1). Trei dintre aceștia au murit în ultimele trei zile. Specialiștii spun că niciuna dintre victime nu era vaccinată contra gripei și toate aveau și alte boli. Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține însă că situația nu este ieșită din comun.

Pe de altă parte, mai mulți telespectatori ne-au anunțat că nu găsesc în farmacii medicamentele necesare contra infecțiilor respiratorii. De asta s-a convins și un reporter Jurnal TV, care a fost în trei farmacii ce fac parte din trei rețele diferite.

Și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au recunoscut acest lucru.

Între timp, mame cu micuți în brațe, dar și adulți, stau la coadă la cabinetele doctorilor. Este și cazul unui centru al medicilor de familie din sectorul Buiucani al capitalei.

Statisticile oficiale arată că, de la 1 octombrie 2018 și până la 27 ianuarie 2019, au fost înregistrate 541 de cazuri de gripă clinică. Autoritățile au mai spus că spitalele ar fi asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv cu antivirale. Totodată, în unele instituții medicale, a fost majorat numărul de paturi pentru secțiile în care sunt tratați bolnavii de gripă.

Opinia ta contează. Comentează!