14:16:33 24.04.2024
Stiri

R. Moldova a DENUNȚAT, la Consiliul Permanent al OSCE, ultimele PROVOCĂRI ale regimului de la Tiraspol, susținut de Moscova

Politică 01.02.2019 10:19 Vizualizări1365 Autor: Ziarul National
R. Moldova a DENUNȚAT, la Consiliul Permanent al OSCE, ultimele PROVOCĂRI ale regimului de la Tiraspol, susținut de Moscova


Misiunea Republicii Moldova a denunțat, ieri, la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschidere în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, anunțată inițial drept „reprezentanță oficială”, dar și așa-numta dispoziție recentă a liderului nerecunoscut transnistrean cu privire la satul Varnița.

Ambasadorul R. Moldova la Viena, Victor Osipov, a cerut mediatorilor și observatorilor în cadrul formatului 5+2, în particular Federației Ruse, să întreprindă măsurile necesare pentru a preveni o posibilă escaladare în regiune, care ar afecta situația în ansamblu.

Un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integării Europene arată că reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE, Victor Osipov, a menționat că un stat participant la procesul de negocieri, contrar declarațiilor și angajamentelor sale, acționează de o manieră neconstructivă și subversivă, care poate afecta procesul de negocieri, relațiile interne în Republica Moldova și, în final, statutul său imparțial de mediator.

De asemenea, Victor Osipov a încurajat Reprezentantul special al președinției slovace a OSCE pentru procesul de soluționare transnistreană să fie mai implicat în tratarea acestei situații cu impact asupra negocierilor viitoare, iar Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Misiunii OSCE din Moldova i-a fost solicitată o aplicare mai eficientă a instrumentelor de mediere și prevenire a conflictelor.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE a mai subliniat că un impact negativ asupra procesului de negocieri politice îl au atât unele acte emise de exponenții regimului de la Tiraspol, privind jurisdicția unor localități, cât și sporirea numărului de exerciții militare desfășurate de Grupul Operativ de trupe rusești, ilegal dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, în comun cu formațiunile paramilitare transnistrene.

Poziția Republicii Moldova în cadrul Consiliului permanent al OSCE a fost susținută de Ucraina, Georgia, Canada, SUA, România, Uniunea Europeană și alte state.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md