Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.01.2019

Ambasadorul Moldovei la OSCE a cerut o implicare mai activă în asigurarea respectării principiilor de soluționare a problemei transnistrene

Ambasadorul Moldovei la OSCE a cerut o implicare mai activă în asigurarea respectării principiilor de soluționare a problemei transnistrene

Misiunea Republicii Moldova a denunțat astăzi la Consiliul Permanent al OSCE recenta deschidere în capitala Federației Ruse a unei pretinse organizaţii obşteşti transnistrene, anunțată inițial drept „reprezentanță oficială”. Ambasadorul Victor Osipov a cerut mediatorilor și observatorilor în cadrul formatului 5+2, în particular, Federației Ruse, să întreprindă măsurile necesare pentru a preveni o posibilă escaladare în regiune, care ar afecta situația în ansamblu.
 
În acest sens, Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE a menționat că un stat participant la procesul de negocieri, contrar declarațiilor și angajamentelor sale, acționează de o manieră neconstructivă și subversivă, care poate afecta procesul de negocieri, relațiile interne în Republica Moldova și, în final, statutul său imparțial de mediator.

De asemenea, Victor Osipov a încurajat Reprezentantul special al președinției slovace a OSCE pentru procesul de soluționare transnistreană să fie mai implicat în tratarea acestei situații cu impact asupra negocierilor viitoare, iar Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Misiunii OSCE din Moldova i-a fost solicitată  o aplicare mai eficientă a instrumentelor de mediere și prevenire a conflictelor.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE  a mai subliniat că un impact negativ asupra procesului de negocieri politice îl au atât unele acte emise de exponenții regimului de la Tiraspol, privind jurisdicția unor localități, cât și sporirea numărului de exerciții militare desfășurate de Grupul Operativ de trupe rusești, ilegal dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, în comun cu formațiunile paramilitare transnistrene.

Prezentând aceste evoluții îngrijorătoare, ambasadorul Victor Osipov a reiterat voința autorităților Republicii Moldova de a continua eforturile constructive de soluționare pașnică a conflictului transnistrean pentru binele oamenilor pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit MAEIE, poziția Republicii Moldova în cadrul Consiliului permanent al OSCE a fost susținută de Ucraina, Georgia, Canada, SUA, România, Uniunea Europeană și alte state.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus