(doc) Cine sunt magistratele care vor examina dosarul Filat II: Pe mesele lor au ajuns dosare precum „Diaspora vs. R. Moldova” și dosarul lui Andrei Pântea

Ședința de judecată în cazul celui de-al doilea dosar în care este vizat fostul premier Vlad Filat, care urma să aibă astăzi, a fost amânată. Avocatul inculpatului, Victor Munteanu, a anunțat că a fost schimbat completul de judecători. Astfel, magistratele care vor examina dosarul Filat II sunt Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Olga Ionașcu.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Djeta Chistol activează în sistemul judecătoresc din anul 1996. Acum doi ani, Djeta Chistol a fost judecătoarea care a examinat dosarul „Diaspora vs. Republica Moldova”, și a dat câștig de cauză autorităților de la Chișinău, menționând că atât organele electorale, cât și Ministerul de Externe și Guvernul au acționat conform legii în raport cu moldovenii care nu au putut vota la data de 13 noiembrie 2016, în cadrul alegerilor prezidențiale. Atunci, moldovenii afați peste hotare au cerut demisia conducerii CEC și a MAEIE.

Aceasta a ajuns în atenția publicului încă în 2012, când a admis mai multe erori într-o decizie de judecată, unde a scris că „o mașină se deplasa pe 3 străzi în același timp”. Aceasta a explicat greșeala din cauza volumului mare de lucru și a oboselii. Colegiul disciplinar al CSM a respins plângerile depuse pe numele acesteia și a avertizat-o să fie mai atentă.

În ultima sa declarație de avere pentru anul 2017, magistrata de la Judecătoria Chișinău a indicat un venit salarial de 234.184 de lei, plus o bursă oferită de Institutul Național de Justiție, în valoare de 15 mii de lei și indemnizații pentru concediu medical în valoare de 8344 de lei. Tot în 2017, aceasta a primit moștenire 1/2 cota parte dintr-o casă de locuit, o construcție anexată și un teren, după ce i-a decedat soțul, Ion Chistol, cealaltă 1/2 cota-parte o deținea anterior. De asemenea, Djeta Chistol declară că posedă un apartament de 63 m.p. cu o valoare cadastrală de 8 mii USD. În 2015, judecătoarea și-a cumpărat un automobil de 10 mii de euro.

Potrivit magistrat.md, Tatiana Bivol a fost numită, prin decretul președintelui RM, pe un termen de cinci ani, în funcţia de judecător la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Tatiana Bivol a avut pe masa ei dosarul în care era cercetat Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General, care a fost invinuit de depășirea atribțiilor de serviciu un dosarul lui Grigore Karamalak. Ulterior, judecătoarea a refuzat să mai examineze dosarul.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Bivol a ridicat în acel an un salariu de 206.346 de lei, iar soțul acesteia - 429.189 de lei, activând într-o companie privată și la Universitatea de Studii Europene. În 2017, soții Bivol au vândut un autoturism în valoare de 7.000 de euro, autoturism pe care nu-l declaraseră în actul privind averea obținută în 2016.

Judecătoarea deține pe numele său două apartamente: unul cumpărat în anul 1996, din care deține 1/4 cota parte, a cărui valoare cadastrală indicată e de 254.010 de lei, și un alt apartament procurat în anul 2009, al cărui valoare cadastrală e de 365.746 de lei.

Tatiana Bivol deține și un autoturism de model Toyota Prius, procurat în 2014 și al cărui valoare indicată este de 150 de mii de lei.

Olga Ionașcu a fost numită în funcție în martie 2017. Anterior aceasta ocupat funcția de asistent judicial la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit declarației de avere, în 2017 aceasta a ridicat un salariu de 53.420 de lei de la CSJ și alți 151.057 de lei de la Judecătoria Chișinău.

Soțul judecătoarei deține patru terenuri agricole, a căror valoare indicată variază între 788 de lei și 192.393 de lei.

Tot pe numele soțului Olgăi Ionașcu este scrisă și o casă de locuit, a cărei valoare cadastrală indicată e de 674.881 de lei, obținută în urma unei donații.

Amintim că acum două săptămâni, procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit fostul premier Vlad Filat.


Pub