(video) „Nu am fost intimidată sau speriată”: Declarațiile judecătoarei care a refuzat să examineze dosarul Filat II

Judecătoarea Valentina Garabajiu și-a luat abținere de la cazul dosarului lui Filat II. Astfel, fiind întrebată de ce a refuzat să-l examineze, dânsa a menționat că toate motivele sunt anexate la meterial, precizând că a fost o decizie personală.

„Avocații au acces la dosar și vor vedea toate motivele abținerii. Acestea sunt anexate la material. Avocații o să vă informeze. Nu vă putem spune nimic. Nu m-a impus nimeni. Este o cerere personală. Nu am fost intimidată și nici speriată. Un judecător nu poate fi intimidat și nici speriat. Avocații vor face cunoștință cu materialele cauzei și o să vă informeze”, a declarat Valentina Garabajiu pentru tv8.md

Avocatul lui Vlad Filat, Victor Munteanu, a declarat presei că ședința a fost amânată pentru data de șase februarie: „Am constatat ieri de schimbarea completului de judecători, doamna judecător și-a luat abținere de la acest caz. Astfel, dosarul a fost dat unui complet format din 3 judecători. Drept urmare, Vlad Filat nu a venit pentru că se știa că ședința va fi amânată”.

Amintim că acum două săptămâni, procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit prim-ministrul.

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01.07.2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Învinuitul nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, a transmis Procuratura printr-un comunicat.

Avocatul lui Vlad Filat a declarat anterior că dosarul poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

La data de 11 noiembrie, magis­tra­ții Cur­ții de Apel Chi­și­nău au men­ți­nut sen­tin­ța instan­ței de fond pe nume­le fos­tu­lui pre­mi­er Vlad Filat, prin care a fost con­dam­nat la nouă ani de închi­soa­re. Vlad Filat pledează nevinovat.


Pub