Premieră la Chișinău. Și capitala Republicii Moldova va avea un Plan de Mobilitate Urbană

Municipiul Chișinăul va avea un Plan de Mobilitate Urbană, anunță Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova, care va aloca și bani în acest scop, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Documentul, premieră pentru municipiu, va fi dezvoltat de Primăria municipiului Chișinău, cu sprijinul proiectului PNUD „Orașe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Chișinău nu are o rețea dezvoltată de transport public

Planul de Mobilitate Urbană este un document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor, crearea infrastructurii pentru biciclete.

„Chișinăul nu se poate dezvolta fără o planificare strategică și durabilă ținând cont de realitățile urbane și de nevoile cetățenilor. Planul de mobilitate urbană ne va ajuta să investim eficient banii publici pentru îmbunătățirea sistemului de transport în oraș, astfel încât oamenii să aibă acces egal la transport, fie public, privat, și deplasarea în oraș să fie accesibilă, confortabilă și sigură”, a declarat Ruslan Codreanu, primar general interimar al munincipiului.

Lipsa unei rețele dezvoltate de transport public, precum și a soluțiilor alternative de mobilitate (piste pentru cicliști, infrastructură pietonală) determină oamenii să utilizeze tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraș, scrie mold-street.com.

În anul 2017 în municipiul Chișinău erau înregistrate 281.349 de autovehicule dintre care 198.735 de autoturisme private, cu 30% mai mult decât în 2009, potrivit datelor Registru din 2017.

Ambuteiaje cronice

„Chișinăul suferă de ambuteiaje cronice, infrastructura rutieră este suprasolicitată, spațiile publice și trotuarele degradează din cauza parcărilor ilegale, iar nivelul de poluare a aerului crește constant. Este necesară regândirea rețelei de transport astfel încât să putem oferi chișinăuienilor alternative sigure și confortabile de deplasare, fie cu transportul public, privat, bicicleta sau mersul pe jos”, spune Inga Podoroghin, specialistă programe de mediu și energie, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

PNUD Moldova oferă expertiză primăriei în elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană care va oferi soluții pentru dezvoltarea echilibrată a transportului urban și va promova modele durabile de mobilitate, care vor genera beneficii economice și de mediu.

În procesul de elaborare a planului, chișinăuienii vor fi invitați la discuții publice pe subiecte de dezvoltare urbană, precum: transportul public și cel privat, organizarea parcărilor, infrastructura rutieră, pietonală și pentru biciclete, starea spațiilor publice urbane, accesibilitatea și securitatea urbană. Prima sesiune de discuții publice va avea loc miercuri, 30 ianuarie, în cadrul Atelierului de planificare urbană, scrie mold-street.com.

La elaborarea documentului va lucra o echipă de experți internaționali și naționali. Documentul va fi dezvoltat în cooperare cu Institutul municipal de proiectări Chișinăuproiect” și compania germană A+S Transproiect.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, implementat în perioada 2018-2022, are un buget total de 2,72 milioane dolari, dintre care 2,64 milioane dolari sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și 80.000 dolari – de PNUD Moldova.

Primăria Chișinău nu a anunțat deocamdată dacă va aloca bani în acest scop. De notat că anual din bugetul municipiului Chișinău se alocă circa 400 milioane lei pentru subvenționarea transportului public


Pub