O nouă investigație: „Vlad al Arabiei”
Politic 31 ianuarie 2019, 19:55 | 6150

"Vlad al Arabiei: averea, interesele și conexiunile din Orientul Mijlociu". Este titlul unei anchete reportericești, publicate pe portalul anticoruptie.md şi realizate în cadrul Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova. În material se vorbeşte despre legăturile lui Vladimir Plahotniuc cu omul de afaceri Vaja Jhashi, dar şi despre interesul subit al autorităţilor de la Chișinău pentru Orientul Mijlociu, mai ales pentru Emiratele Arabe Unite.

Invesigaţia porneşte de la faptul că şeful Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat pentru primă dată o serie de afaceri și interese în Orientul Mijlociu. Mai exact, declraţia sa de avere arată că avut venituri și că deține firme la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. Plahotniuc a precizat că este singurul proprietar al firmelor Vangurad International LTD din Emiratele Arabe Unite și Vangurad International Group LTD, de pe Insulele Samoa. Emiratele Arabe Unite fac parte din țările, prin care au circulat în 2011–2014 sume ce se ridică la 434 de milioane de dolari americani din așa-numitul „Laundromat rusesc”. De asemenea, Emiratele au fost una dintre destinațiile banilor scurși în urma furtului miliardului, conform raportului 2 al companiei Kroll. Acest stat din Orientul Mijlociu nu au fost niciodată pentru Republica Moldova un partener economic important, însă, în 2017, a apărut subit interesul autorităților moldovenești pentru această regiune. Unul dintre lianții pentru interesele economice a fost grupul de companii Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, om de afaceri cu triplă cetățenie – rusă, americană și moldovenească - şi un apropiat de-al lui Vladimir Plahotniuc, despre care spune că îl cunoaşte de 20 de ani. Grupul de companii Trans-Oil a ajuns să dețină astăzi monopolul asupra exportului de cereale din Republica Moldova, iar Vaja Jhashi l-a însoțit pe premierul Pavel Filip într-o vizită efectuată acum un an în Emiratele Arabe Unite. Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Jhashi a declarat că nu deține nicio funcție oficială în Guvernul Republicii Moldova. Dar a adăugat că și-a împărtășit uneori opinia despre economia Orientului Mijlociu și despre problemele specifice regiunii unor agenții guvernamentale de la Chişinău. Legăturile dintre Vaja Jhashi și Vladimir Plahotniuc s-au developat nu doar în Orientul Mijlociu. Interesele celor doi s-au intersectat și în cadrul Victoriabank, unde Jhashi a deținut în decembrie 2011 funcția de prim-vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie. Cu toate astea, Jhashi spune că nu a avut niciodată afaceri sau relații comerciale cu Plahotniuc.

În afară de relațiile cu Plahotniuc, Jhashi este conectat la anturajul lui Igor Dodon. Vicepreședinte al Grupului Trans-Oil este Mihail Caraseni, consilier al președintelui Dodon în probleme economice. Mihail Caraseni are un frate în Partidul Democrat, Demian Caraseni. La scurt timp după vizita lui Pavel Filip în Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova a deschis, la 10 mai 2018, o ambasadă la Abu Dhabi, într-o clădire de lux. La evenimentul de inaugurare au fost prezenți ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, și cel al Economiei, Chiril Gaburici. Ulterior, în luna iulie, Ministerul Economiei a anunțat semnarea unui contract de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei moldoveneşti prin investiție cu consorțiul MIC Holding LLC. În aceeași zi s-a aflat că "MIC" este acronimul pentru Moldovan Investment Company, o companie cu sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În ciuda reacțiilor negative venite din partea partenerilor externi, Guvernul Republicii Moldova a continuat să promoveze dobândirea cetățeniei moldoveneşti în Emiratele Arabe Unite. Acum două zile, cercetătorul principal al Consiliului Atalantic, Anders Åslund, a lansat o declaraţie în Parlamentul European.

După o perioadă în care guvernarea de la Chişinău s-a contrapus Kremlinului şi avertiza constant asupra pericolului reprezentat de interesele ruseşti, în luna decembrie 2018 premierul Pavel Filip a declarat că Republica Moldova a început iarăși comunicarea cu Rusia şi şi-a exprimat speranţa că va reuși să aibă un dialog constructiv cu Moscova.

Opinia ta contează. Comentează!