02:32:44 20.04.2024
Stiri

Experți: Relațiile comerciale între R. Moldova și Federația Rusă se află într-o zonă de INCERTITUDINE

Economie 31.01.2019 11:00 Vizualizări1402 Autor: Ziarul National
Experți: Relațiile comerciale între R. Moldova și Federația Rusă se află într-o zonă de INCERTITUDINE


Federația Rusă își poate schimba viziunile în materie de politică comercială față de partenerii săi în orice moment, sfidând normele și angajamentele internaționale din domeniu. Această practică este utilizată pe larg și în raport cu Republica Moldova, în special după semnarea Acordului de Asociere cu UE, odată cu impunerea mai multor restricții comerciale pentru un șir de produse sensibile, constată experții de la Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Experții arată într-o analiză că „ajustarea” severității acestor restricții a fost utilizată pe parcurs pentru a sprijini unele curente politice din țară. Drept exemplu este oferit rezultatul înțelegerii între președintele R. Moldova și a președintelui Federației Ruse, care a vizat excluderea, începând cu 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale pentru anumite produse (instituite în mod unilateral de către Federația Rusă pentru penalizarea Republicii Moldova în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE).

„Totuși, deloc întâmplător, acest eveniment survine în ajunul alegerilor parlamentare din februarie curent. Mai mult ca atât, acest gest de bunăvoință are un caracter temporar și va expira la 30 iunie curent. Această „victorie” în materie de politică comercială a fost eclipsată imediat de un alt eveniment. În contextul înăspririi sancțiunilor economice aplicate de Federația Rusă față de Ucraina, a fost interzis importul pentru un șir de produse originare din această țară. Însă, în mod deliberat sau nu, au fost interzise și importurile care tranzitează această țară, implicit și cele de origine moldovenească”, atestă experții, care adaugă faptul că aceste evoluții în domeniul comercial nu au fost rezultatul diplomației economice, ci mai degrabă a unor jocuri geopolitice, pe alocuri, cu tentă profund electorală.

„Expert-Grup” concluzionează că relațiile comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă de mai mult timp se află într-o zonă de incertitudine, unde ultima poate în orice moment să genereze noi „surprize” ce vizează exporturile moldovenești. De cele mai multe ori, însă, aceste inițiative survin fie în momentul ivirii necesității de a penaliza acțiunile necoordonate ale autorităților de la Chișinău (cum ar fi semnarea Acordului de Asociere cu UE), fie în cazul susținerii demonstrative a unor exponenți politici autohtoni.

„Ultima evoluție din domeniul cooperării comerciale între Republica Moldova și Federația Rusă (ce vizează scutirea de plata taxelor vamale pentru anumite produse moldovenești) se încadrează perfect în logica enunțată, iar acest act de „bunăvoință” din partea Federație Ruse nu inspiră prea multă încredere în contextul unei perioade electorale.

Mai mult ca atât, în pofida agitației generate de această inițiativă, efectul economic net ar putea fi unul limitat (în condițiile în care celelalte componente rămân intacte), în special ținând cont că aceasta are un caracter temporar (doar pentru 1 ianuarie – 30 iunie 2019) și vizează categoriile de produse cu caracter sezonier. Mai exact, sub aspectul amplitudinii inițiativei date, aceasta s-ar reflecta asupra a 41% din totalul exporturilor anuale cu astfel de produse destinate pieței Federației Ruse (având ca perioadă de referință exporturile din perioadele similare ale anilor 2015-2017). Iar în termeni absoluți, inițiativa dată exprimată în valoarea taxelor vamale, care nu vor fi achitate în perioada scutirii (adică 1 ianuarie – 30 iunie 2019) se poate ridica la maxim 3 mil. USD (având aceeași perioadă de referință a anilor 2015-2017).

Însă, evoluția exporturilor principalelor categorii de produse vizate de scutiri de plata taxelor vamale (cum ar fi fructele și vinurile), arată o evoluție ascendentă, chiar și peste valorile înregistrate anterior instituirii restricțiilor. Acest fapt indică clar asupra faptului că nu taxele vamale sunt cea mai mare problemă a producătorilor, ci modul netransparent de admitere (formarea listelor) doar a anumitor companii pentru efectuarea exporturilor în Federația Rusă, fapt ce permite infiltrarea intermediarilor în canalele de distribuție (cu impact asupra prețurilor de achiziție)”, se arată în analiza experților.

„Expert-Grup” susține că apelarea la șantaj comercial nu ar trebui să mai reprezinte o tehnică de penalizare a deciziilor suverane ale Republicii Moldova. În caz contrar, încrederea într-un parteneriat bazat pe principiile echității și corectitudinii se erodează treptat, în contextul manifestării de către Federația Rusă a unui comportament comercial mai puțin „civilizat” în raport cu partenerii comerciali.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md