(foto) Vine primăvara sau ce se întâmplă afară? Avem două coduri galbene, iar în weekend ne așteaptă +12 grade

aaa

Unii se întreabă dacă așa ar trebui să arate o iarnă adevărată, alții se gândesc că poate vine primăvara, cert este că timpul din Moldova ne dă bătăi de cap. Pe de o parte e mai cald afară, iar pe da altă parte avem două coduri galbene.

Așadar se le clarificăm pe rând. În ultimile zile avem temperaturi tot mai ridicate, iar pentru weekend meteorologii prognozează până la +12 grade Celsius. Sinopticiana de serviciu al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Natalia Ungureanu, a explicat aceste ridicări ale temperaturii prin faptul că o masă de aer cald traversează teritoriul Republicii Moldova. Astfel, temperaturile prognozate depășesc norma climatologică, care este de –3 grade Celsius pentru această perioadă.

prognoza

Totodată, pe întreg teritoriul țării avem a fost emisă o avertizare hidrologică, care va fi valabilă până pe 5 februarie. Codul galben anunțat de meteorologi presupune că în râurile și bazinele acvatice din țară, are loc distrugerea treptată а formațiunilor de gheață. Gheaţa este subțire, fragilă şi îmbibată cu apă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit.

Înțelegem, că topirea gheții este strict legată de încălzirea de afară, iar încălzirea de afară, reamintim, sunt provocate de o masă de aer cald.

apa

În Republica Moldova, mai avem o avertizare meteorologică, acesta expiră astăzi la ora 00.00. E vorba despre codul galben de ceață, care a provocat mai multe probleme pe trasee naționale, dar și pe Aeroportul Internațional Chișinău ( mai multe zboruri au fost amânate sau anulate).

Acest fapt se explică în felul următor: originea ceții poate avea o cauză dinamică, cu alte cuvinte, ceaţa poate apărea când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase se aer reci. În aceste condiţii apare fenomenul de evaporare condensată.

ceata

Așadar, înțelegem acum că, de fapt, toate cele trei schimbări de afară sunt legate cu o masă de aer cald care traversează teritoriul Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente