‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
22.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMembrii AUAI în cadrul conferinței anuale: La moment posibilitățile de irigare nu sunt valorificate...

Membrii AUAI în cadrul conferinței anuale: La moment posibilitățile de irigare nu sunt valorificate pe deplin

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) din aria sistemelor de irigare reabilitate de Guvernul SUA s-au întrunit astăzi în cadrul conferinței anuale pentru a discuta rezultatele activității din anul precedent și despre promovarea agriculturii de valoare înaltă în zonele care au acces la irigare.

Evenimentul a fost organizat de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care au ca scop să susțină durabilitatea AUAI și extinderea suprafețelor irigate. La lucrările conferinței au participat circa 100 fermieri din aria sistemelor de irigare reabilitate, parteneri de dezvoltare și autorități publice.

AUAI au fost create în 2011 de fermierii, care dețineau terenuri agricole în zonele sistemelor de irigare ce urmau a fi reabilitate, cu scopul de a gestiona noua infrastructură, pentru care din mijloacele Guvernului SUA au fost alocate în perioada 2010-2018 circa 90 de milioane USD.

Potrivit asociațiilor, în anul 2018 volumul total de apă pompată la irigare a fost de 2,1 milioane m³, care depășește rezultatul anului 2017 cu 437 mii m³. Totodată, veniturile totale ale AUAI din livrarea apei la irigare au crescut cu 1,2 milioane de lei față de anul 2017, constituind 7,2 milioane de lei.

Totuși, participanții la eveniment au menționat că posibilitățile de irigare nu sunt valorificate pe deplin. Deși infrastructura de irigare reabilitată permite irigarea a peste 12 mii de hectare, în 2018 doar în jur de 2 mii de hectare au fost irigate. Această situație este cauzată de parcelarea terenurilor agricole irigabile, insuficiența echipamentelor de irigare, ne adoptarea tehnologiilor intensive de producere a culturilor agricole cu valoare adăugată ca livezile de fructe, pomușoare sau legume.

În acest context, FDD Moldova și Proiectul USAID/APM, care oferă asistență AUAI în consolidarea capacităților, s-au declarat dispuse să ofere suport fermierilor în identificarea fondurilor disponibile pentru procurarea echipamentelor de irigare și extinderea suprafețelor irigate, să organizeze instruiri privind identificarea culturilor agricole profitabile și tehnologii moderne de producere, precum și să faciliteze procesul de creare a noilor AUAI interesate în preluarea managementului infrastructurii de irigare.

‹ adv ›

Prezentă la eveniment, Liliana Palii, Secretar General al Cancelariei de Stat, a menționat că infrastructura de irigare modernă oferă fermierilor soluții reale pentru constrângerile cauzate de secete.

„Guvernul Republicii Moldova este interesat să extindă experiența celor 10 AUAI și în alte sisteme de irigare, chiar dacă nu au beneficiat de reabilitare din fondurile Guvernului SUA”, a declarat Liliana Palii.

Valentina Badrajan, Director Executiv, FDD Moldova, a comunicat că în anul curent FDD va aloca circa 400 mii de dolari pentru proiecte investiționale care au ca scop extinderea ariilor de irigare în zona celor 10 sisteme reabilitate, precum și reabilitarea parțială a unor noi sisteme amplasate pe râurile Nistru și Prut.

Oleg Stiopca, specialist, Proiectul USAID/APM, a declarat că USAID își propune să ajute fermierii să valorifice la maximum investițiile Guvernului SUA în sistemele de irigare prin cultivarea culturilor care datorită irigării pot genera profituri înalte agricultorilor. Potrivit lui Oleg Stiopca, USAID/APM a lansat mai multe oportunități de finanțare prin granturi destinate inclusiv fermierilor din zonele sistemelor de irigare reabilitate.

‹ adv ›

Pentru informații suplimentare puteți contacta: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova 069 111 956, 0 22 852299, [email protected] sau Proiectul USAID/APM 079 528 417; 060 140 604, [email protected].

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›