România: A fost anunțată epidemie de gripă la nivel național

Autoritățile române au constatat că este epidemie de gripă la nivel național. Anunțul a fost făcut azi dimineață de ministrul Sănătății din România, Sorina Pintea. „Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm”, a precizat ea.

Foto: UNIMEDIA

Ministrul a mai spus în conferința de presă că decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local. La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel a sfătuit părinții să nu-i ducă pe copii în locuri aglomerate.

În România, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrat în perioada 21-27 ianuarie a fost de 134.201, cu 53.4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent (87.492) şi cu 14.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară, notează mediafax.ro.

De asemenea, la nivel naţional, în statul vecin s-au înregistrat 3.393 cazuri de gripă clinica comparativ cu 4.625 înregistrate în săptămâna precedentă.

„Au fost înregistrate 90 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 32 mai multe fata de săptămâna anterioară şi cu 77 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. Au fost comunicate 20 decese noi confirmate cu virus gripal”, se arată în datele INSP.

De la începutul sezonului, în România au fost înregistrate 55 de decese confirmate de virus gripal, dintre care 35 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 13 tip A, nesubtipat/in curs de subtipare. În 2018, în aceeaşi perioadă a anului, erau confirmate şapte decese.

Menționăm că la momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 21-27 ianuarie 2019, au fost înregistrate 3 cazuri de deces confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1)pdm09.


Pub