CEC a respins contestația PSRM în care acuză blocul ACUM că au fost finanțați de o fundație străină pentru participarea la o dezbatere cu caracter electoral în România

Comisia Electorală Centrală a respins contestația socialiștilor în care membri ai blocului ACUM sunt acuzați că au fost finanțați de o fundație străină pentru participarea la o dezbatere în România și că persoane străine ar fi făcut agitație electorală în susținerea formațiunii.

Foto: UNIMEDIA

Motivul respingerii contestației a fost faptul că aspectele contestate nu țin de competența CEC-ului, ci de instanțele de judecată.

Potrivit raportorului Andrei Volentir, dat fiind faptul că evenimentul a fost public și Maia Sandu și Andrei Năstase sunt persoane de notorietate care reprezintă partide politice, CEC urmează să verifice declarațiile de cheltuieli în urma participării la eveniment, cheltuiel care ar urma să fie declarate în urmatoarele rapoarte, prezentate până la 31 martie.

În contestație, Partidul Sociaștilor susține că blocul ACUM a utilizat mijloace financiare străine pentru participarea la un eveniment cu caracter electoral, organizat la 22 ianuarie de către Fundația Universitară a Mării Negre, la București.

Socialiștii scriu că „un asemenea gen de susținere financiară este contrar prevederilro art.41 din Codul Electoral”. În contestația se mai remarcă faptul că „este vorba despre persoane străine, care au făcut o agitație electorală deschisă în favoarea concurenților electorală denunțați”.

Potrivit raportorului Andrei Volentir, liderii blocului ACUM, Maia Sanu și Andrei Năstase, au cerut respingerea contestației, unul din motive fiind faptul că participarea la eveniment a avut loc la 22 ianuarie, înainte de începerea campaniei electorale.

La ședința CEC a fost prezent Dumitru Pavel, care a venit să reprezinte blocul ACUM în timpul examinării contestației. Președinta CEC Alina Russu nu a acceptat însă intervenția acestuia din cauza că este candidat înregistrat din partea blocului ACUM și nu are dreptul să reprezinte formațiunea la ședințele CEC.


Pub