Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Anunțul lui Igor Dodon, de…

Anunțul lui Igor Dodon, de la Moscova: „Mărfurile din R. Moldova pot fi exportate în Rusia, tranzitând Ucraina”

facebook.com/dodon.igor

Aflat în vizită la Moscova, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că, începând cu ziua de astăzi, 30 ianuarie, toate mărfurile din R. Moldova pot fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei. 

La 29 decembrie 2018 Guvernul Federației Ruse a aprobat o hotărâre ce vizează interzicerea unui șir de produse (56 categorii de produse) care fie sunt originare din Ucraina, fie tranzitează această țară (inclusiv și cele din R. Moldova).

„La rugămintea Președintelui R. Moldova, începând cu ziua de astăzi, toate mărfurile moldovenești pot fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei. Odată cu anularea de către Rusia a taxelor vamale pentru mărfurile moldovenești, aceste decizii vor permite majorarea, în termeni restrânși, a cifrei de afaceri dintre țările noastre”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.

Federația Rusă a decis excluderea, începând cu 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale pentru anumite importuri de produse agroalimentare din R. Moldova. Acest eveniment survine, întâmplător sau nu, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie curent. Mai mult ca atât, ințiativa Federației Ruse are un caracter temporar și va expira la 30 iunie 2019.  Concomitent, în contextul înăspririi sancțiunilor economice aplicate Ucrainei, Federația Rusă a interzis importul pentru un șir de produse originare din această țară. Însă, în mod intenționat sau nu, au fost interzise și importurile care tranzitează Ucraina, inclusiv și cele din R. Moldova.

Foto: facebook.com/dodon.igor