Va parcurge peste 7 mii de km pentru a vota. Istoria moldoveanului din Caraibe

Alexandru Nartea, moldoveanul stabilit în insulele Caraibe, a călătorit mii de kilometri pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2016. Pentru scrutinul din 24 februarie, el va face același lucru. De data aceasta, va parcurge o distanță ceva mai lungă, peste 7 mii de kilometri, pentru a ajunge la secția de votare din Ottawa, Canada. Moldoveanul spune că mersul la vot reprezintă o tradiție în familia sa, iar distanța nu este un impediment.

Enlarge

alexandru-nartea1
Alexandru Nartea va călători cu toată familia sa pentru a merge la vot / Foto: Facebook

Singura șansă de a schimba situația actuală

Alexandru Nartea și familia sa vor lua avionul de pe insula Sf. Lucia și vor zbura peste cinci ore pentru a ajunge în Canada. Acesta afirmă că aspectele organizatorice nu sunt o problemă și se rezolvă ușor. „Avem unde sta și avem cu ce ne îmbrăca”, glumește Alexandru. „Pentru că locuim în Caraibe, unde este tot timpul cald, vă dați seama că nu avem haine potrivite pentru vremea din Canada. Dar s-a rezolvat acest aspect. Pentru noi este important să votăm. Suntem determinați să o facem și să îndrumăm cât mai multă lume să meargă la vot. Este singura șansă de a schimba situația actuală”, spune moldoveanul din Caraibe.

Modul în care se va desfășura scrutinul parlamentar încă mai stârnește semne de întrebare printre membrii diasporei. „Cred că lucrurile sunt un pic confuze chiar și pentru noi, cei care avem acces la diferite surse de informare… Durează până înțelegi procedura de vot, cum sunt repartizate circumscripțiile, cine sunt candidații, mai ales că sunt mulți la număr. Dar imaginați-vă cum este pentru oamenii de la sate. Nu știu în ce măsură este lumea informată. Și oamenii din diasporă au tot felul de întrebări și neclarități”, povestește bărbatul.

Votarea este o tradiție

Alexandru Nartea mărturisește că cea mai mare motivație a sa de a merge la vot este situația din R. Moldova. „Nici nu mai trebuie să o descriu. Lucrurile sunt grave. Sărăcia, corupția, faptul că lupta împotriva corupției se mimează, statisticile care arată că oamenii pur și simplu pleacă din țară, educația în care se învață tot mai puțin, justiția care de fapt este injustiție… În toate domeniile lucrurile merg prost, iar noi nu le putem lăsa așa”, crede el.

Concetățeanul nostru mai spune că a identificat candidații care îi inspiră încredere și că are o opțiune de vot care merită susținută.

„În plus, în familia noastră votarea este o tradiție. Mergem la vot indiferent de distanță”, punctează moldoveanul.

Un test de curaj și rezistență

Deși locuiește și muncește de ani buni peste hotare, Alexandru Nartea este unul dintre moldovenii convinși că se vor întoarce acasă într-o bună zi. Este la curent cu tot ce se întâmplă în țară și urmărește cu interes evoluția situației din R. Moldova, inclusiv organizarea scrutinului din 24 februarie. Acesta consideră că distribuirea secțiilor de vot nu a fost făcută eficient. „Sperăm că va fi o schimbare și în ce privește actele cu care se va putea vota. Un document expirat nu înseamnă că cetățeanul își pierde drepturile. Sper ca această prevedere să fie schimbată în ultimul ceas”, menționează acesta.

Alexandru mai spune că aceste alegeri reprezintă un test de curaj și rezistență atât pentru cei de acasă, cât și pentru cei care locuiesc peste hotare.

„Pe moldovenii din diasporă îi îndemn să nu se lase descurajați de distanțele pe care trebuie să le parcurgă. Nu trebuie să ne pierdem speranța pentru că schimbarea este realizabilă. Putem repeta ceea ce am făcut în 2016 și o putem face chiar mai bine!”

Peste 24 mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil pe siteul Comisiei Electorale Centrale pentru a participa la scrutinul parlamentar din 24 februarie. Aceștia vor putea vota în una dintre cele trei circumscripții create peste hotarele țării.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.