Caz unic în lume: oraşul european cu 30 de graniţe

O localitate din Europa are una dintre cele mai ciudate situaţii admnistrative din lume: are în jur de 30 de graniţe în interiorul ei. Locuitorii nu doar că reuşesc să facă faţă, dar chiar profită de această anomalie, scrie Digi24.ro.

Două ţări într-un oraş: localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rândul lor se întâmplă să conţină enclave olandeze.

Are 12.000 de locuitori, două guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Dar în acelaşi timp, oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde le convine mai bine.

Frans de Bont, primar Baarle-Hertog: Partea bună este că toată lumea poate merge la cumpărături unde vrea, pot alege cea mai bună şcoală pentru copiii lor. Pot merge la cumpărături în Olanda, sau să ia benzină din Belgina, unde este mai ieftin. Ţigaretele sunt mai ieftine în Belgia. Oamenii se orientează şi iau de unde le convine.

Anomalia graniţelor s-a perpetuat din evul mediu, când lorzii medievali făceau schimb de teritorii. Localnicii sunt mândri de unicitatea oraşului lor, în care sunt graniţe peste tot, dar nicăieri nu sunt marcate prin ziduri şi garduri, mai notează Digi24.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.