Guvernul vinde Moldindconbank
Economic 30 ianuarie 2019, 19:23 | 5312

Guvernul a aprobat astăzi proiectul privind semnarea precontractului de cumpărare și deetatizare a acțiunilor nou-emise de „Moldindconbank”. Pachetul unic de acțiuni, aproximativ 64 la sută, va fi cumpărat de Agenția Proprietății Publice, care de fapt, reprezintă Guvernul. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca peste 764 de milioane de lei.

După procurarea pachetului de acțiuni al Moldindconbank, Agenția Proprietății Publice îl va scoate la vânzare ca pachet unic, în mărime de 63,89%, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. La următoarea etapă, Agenția va semna, în numele Guvernului, un precontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației. Potrivit Guvernului, decizia de a cumpăra acțiunile Moldindconbank, iar ulterior de a fi vândute, va contribui la asigurarea stabilității financiare a băncii, va permite soluționarea problemei privind transparența acționarilor și va impulsiona reformarea sistemului bancar. Un alt scop al afacerii a fost dezvăluit de către prim-ministrul Pavel Filip.

Acest subiect a fost abordat și aseară, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Analistul economic Veaceslav Ioniță a spus că așa-zisele recuperări, despre care vorbesc guvernanții, ar putea fi folosite în alte scopuri.

Pentru cumpărarea acțiunilor nou-emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Proprietății Publice circa 764 milioane de lei. Acești bani vor fi ulterior recuperați de la investitor. Anterior, portalul Mold-street a scris că autoritățile de la Chișinău acționează foarte operativ ca să vândă Moldindconbank. Sursa menționa că termenul limită de vânzare a băncii este 26 februarie, a treia zi după alegerile parlamentare. Un avertisment către potențialii investitori a făcut săptămâna trecută afaceristul Veaceslav Platon, căruia, potrivit instituțiilor de anchetă și BNM-ului, i-a aparținut pachetul de acțiuni al Moldindconbank. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe Facebook, Platon a scris că vânzarea acțiunilor Moldindconbank, dar și cele ale companiei de asigurări Moldasig, ASITO și Alliance Insurance Group, fac parte din, cităm, ”rezultatul crimelor comise de un grup condus de criminali, care a preluat puterea în Republica Moldova”, citat închis. Platon afirmă că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor. Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon ar fi controlat Moldindconbank și MoldovaAgroidbank, companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group. Platon a declarat că nu era beneficiarul sau proprietarul acestor societăți, ci a reprezentat doar investitorii și le-a gestionat activele. Banii de la vânzarea Moldindconbank, dar și a altor active, ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat Băncii de Economii de către Veaceslav Platon.

Opinia ta contează. Comentează!