Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Internaţional

30 Ian. 2019 / 17:33

Legislativul Marii Britanii nu acceptă un Brexit fără acord

Premierul britanic, Theresa May, nu a reuşit nici de această dată să obţină un vot favorabil în Parlament pentru acordul pe care l-a negociat la Bruxelles. Mai mult, Legislativul nu acceptă un Brexit fără acord. May le-a promis parlamentarilor că va încerca să renegocieze acordul pentru Brexit cu Uniunea Europeană. Oficialii UE au declarat ferm că nu este posibilă o renegociere a acestui acord, relatează Mesager.

Theresa May a afirmat din nou că nu susţine instituirea unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord, subiect care este principalul obstacol în obţinerea unui acord între guvern şi parlament. Camera Comunelor însă s-a pronunţat în favoarea unor propuneri legislative care prevăd înlocuirea controalelor vamale de la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord cu măsuri alternative.

„Camera Reprezentanţilor nu doreşte ieşirea din UE fără un acord deoarece în acest caz economie noastră va fi afectată iar viaţa oamenilor va fi îngreunată.  Nu doreşte alegeri anticipate. Colegii mei şi cu mine vom discuta cu UE despre modul în care putem răspunde lucrului pe carel doreşte Camera Comunelor”, a spus premierul Marii Britanii, Theresa May.

Uniunea Europeană intenţionează să aplice controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

După vot, premierul Theresa May a declarat că va încerca să convingă Bruxellesul să accepte o nouă înţelegere cu privire la Brexit. Tratatul, încheiat în noiembrie, implicit partea privind graniţa irlandeză, nu este renegociabil,i-a replicat imediat un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk.

Şi administraţia de la Paris a respins orice renegociere a Acordului pentru Brexit şi  i-a cerut Guvernului May să facă propuneri credibile. De asemenea, biroul preşedintelui francez Emmanuel Macron a transmis că Franţa va continua pregătirile pentru scenariul unui Brexit fără acord.
 

Comentarii