Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

30 Ian. 2019 / 18:00

Campania Naţională „Să citim împreună!”, lansată la Biblioteca „Ion Creangă”

Cărţile „Rebela” de Claudia Partole şi „Poeme pe trepte încinse” de Ianoş Ţurcanu sunt recomandate în contextul Campaniei Naţionale pentru lectură „Să citim împreună!”, ediţia 2019. Lansarea evenimentului a avut loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în prezenţa scriitorilor şi cititorilor, relatează Mesager.

Cărţile „Rebela” şi „Poeme pe trepte încinse” au apărut în Programul de editare a cărţii naţionale, iar acum sunt repartizate la bibliotecile din republică. Cititorii  urmează să desprindă lucruri esenţiale pentru devenirea lor.

„Rebela” este ca o oglindă în care aş vrea să se vadă adolescenţii de azi, cu cele bune, cu cele mai puţin bune. Rebelea mea e un personaj, o adolescentă pornită împotriva a tot ce e necunoscut şi nou pentru ea”, a declarat scriitoarea Claudia Partole.  

„Cel mai important ce aştept eu de la această campanie: întâlnirile cu cititorii şi atunci când zicem „Citim împreună” - asta înseamnă că e vorba şi de scriitori, editori, bibliotecari, cititori. Această carte deşi am multe până acum - mă face fericit şi am mari emoţii”, afirmă scriitorul Ianoş Ţurcanu.

Unii elevi au reuşit  deja să citească cărţile. „Se desprinde emoţia, starea interioară a omului din cartea lui Ianoş Ţurcanu, este ca un mesaj pentru toţi oamenii cum să-ţi trăieşti viaţa”. Mi-a plăcut tema în „Rebela”, adolescenţa, o temă actuală pentru mine căci sunt în clasa a noua. Am învăţat să am o atitudine serioasă faţă de toate problemele”, au spus cititorii.

„Fiindcă doar în carte putem vedea şi pictura, doar în carte auzim muzica, doar într-o carte putem călători în diferite lumi, doar din cărţi putem culege acea mare informaţie şi, din păcate, greu, trenează această dezvoltare a copilului în privinţa lecturii”, a spus scriitoarea Mihaela Perciun.

„E foarte importantă lectura în formarea personalităţii copilului, prin lectură ei văd nişte exemple cum ar trebui să acţioneze în diferite situaţii, să evite problemele”, a menţionat Silvia Brăguţă, profesoară la Liceul „Ion Creangă”.

Pe parcursul anului, în toate localităţile din Republica Moldova vor avea loc întâlniri cu autorii, concursuri de creaţie inspirate din cărţi. Cei mai activi cititori vor participa la  Conferinţa  republicană de totalizare, ce va fi găzduită la sfârşitul  anului de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, organizatorul campaniei.

Comentarii