02:27:27 19.04.2024
Stiri

Guvernul APROBĂ cumpărarea și deetatizarea a 63,89% din acțiunile „Moldindconbank”. Filip: „Este încă un pas în întoarcerea MILIARDULUI”

Economie 30.01.2019 10:25 Vizualizări1311 Autor: Ziarul National
Guvernul APROBĂ cumpărarea și deetatizarea a 63,89% din acțiunile „Moldindconbank”. Filip: „Este încă un pas în întoarcerea MILIARDULUI”


Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank” S.A. Astfel, 63,89% din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 de milioane de lei.

După procurarea pachetului de acțiuni al băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare.

„Este încă un pas în întoarcerea miliardului. Banii obținuți vor fi folosiți pentru întoarcerea creditelor de urgență”, a declarat astăzi premierul, în cadrul ședinței de Guvern.

În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

În următoarea etapă, APP va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.

„Decizia Executivului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou-emise ale BC „Moldindconbank” S.A. va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar. Aceeași procedură, care corespunde bunelor practici din țările europene, a fost aplicată în anul 2018, în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pentru cumpărarea acțiunilor nou-emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca APP circa 764 de milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la investitor.

Amintim că Banca Națională a Moldovei (BNM) a permis companiei bulgare „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” să cumpere pachetul de 63,89 la sută din acțiunile BC „Moldindconbank”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md