06:31:14 20.04.2024
Stiri

„AFACERE” pe seama deținuților cu câștiguri de MII de euro: Printre reținuți, și un angajat al unui penitenciar din R. Moldova

Social 30.01.2019 13:00 Vizualizări1593 Autor: Ziarul National
„AFACERE” pe seama deținuților cu câștiguri de MII de euro: Printre reținuți, și un angajat al unui penitenciar din R. Moldova


Estorcau mii de euro de la deținuți și le promiteau eliberare înainte de termen din pușcărie.

Gruparea care a pus această schemă pe roate și din care făcea parte inclusiv un angajat al unui penitenciar din R. Moldova a fost dezmembrată, după ce oamenii legii au reținut astăzi cinci persoane.

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că gruparea era dirijată de un fost deţinut care, având autoritate în mediul condamnaţilor, le-ar fi promis altor deţinuţi că are influenţă asupra unor persoane publice din cadrul instanţelor de judecată pe care le poate determina să adopte decizii favorabile în privinţa pușcăriașilor, în special cu privire la eliberarea acestora înainte de termen.

Într-un caz, bănuitul ar fi cerut şi primit 4 600 de euro de la un deţinut pentru a influenţa decizia judecătorului cu privire la eliberarea acestuia înainte de termen din penitenciar. O parte din bani a ajuns la destinatar prin virament bancar, iar alta - prin intermediul unei persoane de încredere.

Oamenii legii au documentat în acest caz întâlnirea dintre un şef de sector din cadrul unui penitenciar cu principalul suspect pe teritoriul unei benzinării. În timpul discuţiei, angajatul închisorii i-ar fi promis bănuitului că poate convinge membrii Comisiei penitenciarului să includă în lista deţinuţilor pasibili de eliberare înainte de termen mai mulţi condamnaţi, inclusiv pe cei care urmau să fie „favorizaţi".

Într-un alt caz, acelaşi organizator ar fi pretins în jur de 2 000 de euro de la sora unui condamnat - sumă pe care a primit-o în urma unei întâlniri, care a avut loc în toamna anului 2018 pe teritoriul gării auto din Orhei. Această sumă ar fi fost destinată diferitor persoane publice care urmau să ia decizii în interesul deţinutului.

Astăzi, ofiţerii CNA, împreună cu procurorii anticorupţie, au desfăşurat percheziţii la domiciliile mai multor suspecţi, în automobilele lor, dar şi în sediul unui penitenciar și anunță că au reținut cinci - şeful de sector al unui penitenciar din ţară, doi foşti deţinuţi, ruda unui condamnat şi un om de afaceri.

Acestea sunt cercetate penal pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md