20:15:28 23.04.2024
Stiri

SCINDARE în rândul socialiștilor? Reprezentanții „gărzii tinere” a PSRM îl acuză pe Bătrâncea că ar fi „furat” din banii destinați pentru manifestații

Partide/Comunicate 30.01.2019 14:20 Vizualizări2030 Autor: Ziarul National
SCINDARE în rândul socialiștilor? Reprezentanții „gărzii tinere” a PSRM îl acuză pe Bătrâncea că ar fi „furat” din banii destinați pentru manifestații captură


Reprezentanții Organizației de Tineret a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) îl acuză pe secretarul executiv al formațiunii, deputatul Vlad Bătrâncea, că s-ar fi pricopsit cu bani destinați organizării diferitor manifestații. „Garda tânără” a PSRM susține, într-o scrisoare anonimă publicată pe Blogul riscani2019, că Bătrâncea i-ar fi scos pe liceeni și studenți la acțiuni de voluntariat, dar în loc de banii promiși s-au ales cu câte „un burgher ieftin și o apă minerală”. De asemenea, Bătrâncea i-ar fi numit pe aceștia „generație pierdută” și chiar „unioniști”, informează deschide.md.

Scrisoarea arată care ar fi starea lucrurilor și de spirit în interiorul PSRM, în speță, în rândurile tinerilor socialiști, nu este tocmai bună. Scrisoarea este prezentată ca un „strigăt de disperare” al unor oameni care se dedică trup și suflet cauzei socialiste. „Nu am cerut posturi înalte. Ne-am dorit doar o comunicare omenească. Dar am fost tratați ca niște porci”, se menționează în scrisoarea anonimă.

Vlad Bătrâncea este caracterizat în acea scrisoare ca având un „orgoliu bolnav”, iar asta ar fi cauza dorinței nestăpânite de a ajunge în Parlament. Pentru acest moft al lui Bătrâncea ar fi lucrat tot tineretul socialist, inclusiv redactorii acelei scrisori, membrii „Gărzii tinere”.

„Acum, nimeni dintre noi nu cunoaște cu siguranță dacă se află sau nu în rândurile acestei organizații. Oricare dintre noi poate să afle într-o zi că el, de fapt, nici nu a făcut parte din acea organizație și a lucrat degeaba…”, se tânguiește crema tineretului roșu.

Mulți dintre ei ar fi venit în rândurile organizației ademeniți de perspectivele de a deveni „competitivi” în societate. Li s-a promis că vor fi ajutați „cu diplomele și locurile de muncă”. Li s-ar fi spus să-l asculte în toate pe Vlad Bătrâncea, iar cei care au urmat acest îndemn ar fi primit firimituri de pe „masa boierească”.

Autorii scrisorii anonime spun că ei nu au cerut bani atunci când au venit în „echipă”, cu toate că li s-ar fi spus „La noi nu e ca la Voronin și Filat. Veți putea să câștigați aici”. Rezultatul ar fi fost altul, mulți dintre cei care au renunțat să-și caute un loc de muncă și au rămas să ajute echipa, ar fi rămas în fundul gol.

Unul dintre exemplele elocvente ar fi o întâmplare de la alegerile primarului general, atunci, Bătrîncea i-ar fi exploatat fără milă pe bieții tineri gardiști. Apoi, când au devenit cunoscute rezultatele, tinerilor gardiști li s-ar fi reproșat că nu și-au dorit cu toată ardoarea victoria lui Ion Ceban, informează sursa citată.

Celor care au renunțat la un loc de muncă, care lipseau de la ore și își plăteau absențele, li s-ar fi plătit câte 100 de lei pe zi. „Pentru această sumă trebuia să lucrezi o zi întreagă, de dimineața până seara târziu. Ce credeți făcea în acest timp Bătrîncea?”.

Deputatul socialist n-ar fi făcut altceva decât să monitorizeze pe fiecare dintre membrii „Gărzii tinere”: la ce oră mergea la masă, la ce oră cerea învoirea să plece mai devreme acasă. Apoi, în funcție de aceste fapte, acelui membru i se diminua onorariul. Unii ar fi primit cu 20 de lei mai puțin, alții cu 30, iar unii chiar și cu 50 de lei mai puțin. Cei care încercau să se opună acestui sistem de dări, riscau să rămână fără bani.

„Apoi, el a avut mărinimia de a ne chema pe toți la frigărui, ne-a servit puțin și a început să ne povestească ce grijă are de noi, și cum fiecare dintre noi ar trebui să-i fie recunoscător personal pentru ceea ce face. Pentru ceea că a cheltuit pe noi banii pe care tot de la noi i-a luat”, se menționează în acea scrisoare a gardiștilor.

Potrivit scrisorii, cea mai grea provocare a venit în ziua turului doi de alegeri locale. Atunci ei ar fi fost obligați să meargă pe la pensionari acasă, să facă agitație, să-i îndemne să se ducă la alegeri. „Asta era periculos, puteam fi arestați, printre noi erau și liceeni. Bătrîncea a promis că va trimite după noi pe cineva din fracțiunea socialiștilor, dacă se va întâmpla ceva. Chiar dacă am lucrat și ne-am expus riscurilor, nu am primit nicio mulțumire pentru asta”, au scris tinerii.

Apoi au venit timpurile când tinerii nu ar mai fi primit niciun ban de la socialist. Asta s-a întâmplat pe timpul mitingurilor socialiștilor de prezentare a candidaților pe circumscripții. Cineva dintre cei veniți ar fi primit 250 de lei, alții 200, de cele mai dese ori, 100 de lei, pentru că Bătrîncea achită suma întreagă doar unei părți de oameni. La mitingul de totalizare, care a avut loc la Chișinău, cei care au venit la îndemnul tinerilor socialiști, ar fi primit câte 100 de lei la doi. Tinerii socialiști, care au mers la toate mitingurile „irosindu-și timpul”, nu ar fi primit niciun leu. „După mitinguri, noi eram invitați la un burgher sau un kebab și o apă minerală mică”. Când tinerii au întrebat dacă li se va plăti măcar ceva, Bătrîncea le-ar fi reproșat că ei nu sunt suficient de „ideologici”.

Când a venit timpul de pregătire pentru alegerile parlamentare, Bătrâncea le-ar fi spus că miza socialiștilor sunt pensionarii, pentru că tinerii toți sunt „needucați și proromâni”. „Respectiv, și noi suntem socotiți așa?”, se întreabă, derutați, autorii scrisorii.

Datorită lui Bătrîncea, în rândul tinerilor ar fi „prosperat furturile și denunțurile”. „Din cauza lui Bătrîncea, în PSRM a început să prospere furtul și denunțurile. Există informații cu privire la cei care trebuie excluși din partid. Unii candidați la funcțiile de deputați și consilieri petrec timpul cu noi, apoi povestesc tot ce aud lui Bătrîncea”, relatează socialiștii anonimi.

La scurt timp după publicarea acestui text anonim, pe adresa redacției riscani2019 a mai venit o scrisoare a tinerilor gardiști în care ei își exprimă regretul că redacția a publicat totuși prima țidulă. După acele dezvăluiri, au apărut probleme și mai grave, care pun piedici tinerilor gardiști în realizarea cauzei celei mai nobile - lupta contra unionismului.

Solicitat să comenteze această situație, socialistul Bătrâncea a negat acuzațiile la adresa sa. „Niciodată nu veți găsi niciun tânăr care să vă spună că Vlad Bătrâncea a amăgit pe cineva. Niciodată nu am fost acea persoană care să răspundă de finanțe. Acestea sunt manipulări și încercări primitive... Atunci când nu ai nicio faptă, promovezi minciuni”, a spus Vlad Bătrâncea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md