/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Zăpada, o binecuvântare pentru fermieri. Stratul de zăpadă apără semănăturile de îngheț și oferă umiditate plantelor

missing
30 ianuarie 2019, ora 18:46

Dacă orășenii s-au cam plâns de zăpada care a căzut în cantități mari în ultimele săptămâni, agricultorii, în schimb, spun că este o binecuvântare”, Felicia Crețu, reporter TV8.

Ion Barbărasă din satul Boghiceni, raionul Hâncești ne-a arătat câmpurile unde a semănat grâu toamna trecută, dar și alte tipuri de cereale – în total peste 700 de hectare. Firele verzi ale grâului s-au dezvoltat bine sub pătura de zăpadă, spune el.

Zăpada ca o haină, ca o șubă îl protejează de vânturi, de îngheț. Dacă să măsori temperatura sub zăpadă, la sol și deasupra zăpezii, jos e mult mai cald”, Ion Barbărasă, agricultor.

Mai mult, pentru că stratul de zăpadă se menține de câteva săptămâni bune și nu este suflat de vânt, semănăturile au parte de apă, care pătrunde în sol. Astfel, când va veni vremea caldă, culturile vor avea umiditatea asigurată.

Dăm de un strat de omăt unde dăm de înghețătură, ceea ce putea să-l afecteze puțin, dar nu-i atât de densă gheața, adică s-o mai topit și-i permite frunzei să se oxigeneze. Că dacă nu se oxigenează, el se înădușă. Umiditatea nu se scurge de vale la moment, rămâne locului, fiindcă zăpada ține, nu-i permite, se topește și încetișor, treptat se duce în jos”, Ion Barbărasă, agricultor.

Și livezile o duc bine sub stratul de zăpadă. Maria Rotaru are o livadă de prune în Logănești și se bucură că pomii vor avea parte de umiditate, după o secetă grea suferită în toamnă.

Nici nu avem cuvinte să vorbim. Zăpada este unicul lucru care ne ajută la umiditate, chiar și pentru livezile tinere care au fost plantate de toamna. Noi în primăvară nu am mai avut necesitatea de a face niște cheltuieli pentru irigare, deloc absolut”, Maria Rotaru, coproprietară livadă de prune.

Totuși, recolta depinde și de cum va fi primăvara. Pentru un eventual îngheț ar putea compromite toată roada.

Până la moment, livezile, viile nu sunt înghețate, înghețurile de toamnă nu le-au afectat. Dar retrăim foarte mult pentru înghețurile de primăvară”, Maria Rotaru, coproprietară livadă de prune.

Deocamdată, prognozele pentru agricultură sunt bune, afirmă reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Roada de anul acesta la culturile de prima grupă va fi la nivelul mediei multi-anuale. Adică anul începe foarte bine”, Iurie Mudrea, consultant direcție, ministerul Agriculturii.

În următoarele zile, ministerul Agriculturii va veni cu recomandări pentru fermieri despre cum să iasă cu bine din iarnă și să-și pregătească plantațiile de primăvară. În următoarea lună, temperaturile vor oscila între -8 și +13 grade.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram