/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ După majorări, unii directori adjuncți au primit salarii mai mici cu peste o mie de lei. Explicația premierului

missing
30 ianuarie 2019, ora 19:03

Printre profesorii care susțin că au primit ultimul salariu mai mic cu o mie de lei este și Maria Buruiană. De aproape 20 de ani, femeia deține funcția de director educativ la liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni.

Bănuiam eu că ceva nu este, e ceva putred la mijloc fiindcă, de câte ori au fost majorările cu o mână au dat și cu una au luat. În cazul de față, când am calculat, mai bine zis mi-a calculat contabila am văzut că este minus 1200 de lei”, Maria Buruiană, director educativ liceul „Gheorghe Asachi” – Ungheni.

Nedumerită, profesoara a mers la contabilă să ceară explicații.

Când am întrebat-o pe ea gradul managerial nu se plătește. Vechimea în muncă nu se plătește. Toată lumea este nemulțumită. Doar îmi pare rău că oamenii noștri se revoltă la bucătărie dese ori”, Maria Buruiană, director educativ liceul „Gheorghe Asachi” – Ungheni.

Aceste cazuri au ajuns și la urechile guvernanților, iar la ședința Guvernului de astăzi, Pavel Filip a venit cu o replică.

Vreau să le sugerez tuturor să se adreseze la contabili, la directorii întreprinderilor cei care nu au calculat corect salariul mediu pe anul trecut”, Pavel Filip, prim-ministru, candidat PDM la alegeri.

Profesoara pune la îndoială însă explicația premierului.

Este imposibil să greșească contabilii din toată țara. Și atunci, dacă contabilii au greșit, cine i-a instruit pe acești contabili?”, Maria Buruiană, director educativ liceul „Gheorghe Asachi” – Ungheni.

La aproape două luni de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul s-a apucat să opereze câteva modificări la sistemul de salarizare.

Desigur că au apărut și unele întrebări. Spre exemplu cu deținerea gradului managerial și noi am zis că noi vom examina încă, eu știu, poate unele deficiențe care nu au putut fi luate în considerație, de aceea astăzi în ședință de guvern noi o să aprobăm o hotărâre de Guvern”, Pavel Filip, prim-ministru, candidat PDM la alegeri.

Prin urmare, astăzi Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a reintrodus în formula salarizării adaosurile salariale. Și bugetele instituțiilor de învățământ au trezit semne de întrebare printre pedagogii unui grup online. Aceștia spun că mijloacele financiare alocate au rămas neschimbate, în timp ce salariile ar fi trebuit să fie mai mari.

Am încercat să cercetăm bugetul instituțiilor să vedem cam câți bani sunt alocați pentru salarii. Și marea noastră surpriză este că de fapt bugetul alocat pentru 2019 este același ca pentru 2018 și asta de fapt ne face să gândim că această majorare este o mimare a majorării. S-a primit așa că de la cineva a luat și cuiva i-au dat”, Natalia Bzovaia, profesoară, membră a grupului „Pedagogi Solidari”

Anunțul privind majorarea lefurilor, inclusiv pentru profesori, a fost făcut anul trecut, în luna octombrie, de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în prezent candidat pe lista PDM și pe circumscripția din Nisporeni. Atunci autoritățile au dat asigurări că niciun bugetar nu va primii salarii mai mici, iar unii vor verifica lefuri chiar și de două ori mai mari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram