‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRepublica Moldova a obținut în 2018 cea mai mare recoltă de porumb din istorie

Republica Moldova a obținut în 2018 cea mai mare recoltă de porumb din istorie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul 2018 producţia globală agricolă de porumb pentru boabe a constituit circa 2,06 milioane tone, cu 15% mai mare decât producția din 2017, arată datele publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), transmite Mold-Street.

Datele disponibile demonstrează că aceasta este cea mai mare producţie de porumb din istoria Republicii Moldova, dar şi din cea a fostei RSSM.

FOTO: mold-street.md

Suprafeţele semănate cu porumb în creştere

Succesul poate fi pus, atât pe seama unor recolte mai mari la hectar, dar şi pe suprafeţele tot mai extinse semănate cu această cultură şi care anul trecut au fost de peste 470.000 de hectare.

În 2018, pe seama porumbului a revenit circa 60% din producţia globală de cereale şi leguminoase.

Datele BNS arată că circa 35% din producţia de porumb este asigurată de gospodăriile populaţiei, adică pe loturi mici de 10-20 de ari.

Potrivit datelor prezentate de BNS, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) în anul 2018, conform estimărilor preliminare, a marcat o creștere cu 2,5% faţă de anul 2017. Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creșterea producţiei vegetale – cu 3,8%, producţia animalieră fiind în scădere cu 1,1%.

‹ adv ›

Cea mai mare creştere s-a atestat la producţia de fructe, nuci şi pomuşoare – cu 28,4%, urmată de soia – cu 23,9% şi rapiţă – cu 19,8%.

În schimb producţia de tutun s-a diminuat cu circa 30% şi a coborât la doar 700 de tone, în timp ce în perioada sovietică aceasta ajungea la 133.000 de tone. Şi producţia de sfeclă de zahăr a înregistrat o scădere cu circa 20%.

Aproximativ 95% din producţia de lapte este asigurată de gospodăriile populaţiei

Cât despre sectorul zootehnic cota acestuia în producţia agricolă a coborât la 26%, înregistrându-se majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor (în masă vie) cu 3,7%, care a fost influenţată de sporirea producţiei în întreprinderile agricole cu 14,2%.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›