Trimite e-mail | Printeaza
Social
29.01.2019

Lecțiile Holocaustului, discutate în cadrul unei mese rotunde la Parlament

Lecțiile Holocaustului, discutate în cadrul unei mese rotunde la Parlament

Raportul despre implementarea Planului de acțiuni privind Holocaustul în Republica Moldova, precum și acțiunile întreprinse de autorități pentru ca istoria Holocaustului să nu se mai repete vreodată au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde la Parlament. Evenimentul este organizat de Parlamentul, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Moldova și Guvernul Republicii Moldova, în cadrul programului de acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului.

La discuții au participat membri ai Parlamentului și Guvernului, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice, membri ai comunității evreiești și rome, reprezentanți ai societății civile.

Potrivit Președintelui Parlamentului Andrian Candu, este prima dată, după mulți ani, când Republica Moldova are angajamente realizate și are determinarea să excludă toate reticențele care au împiedicat cunoașterea istoriei și învățarea lecțiilor.

”Istoria Holocaustului este istoria noastră. Este o tragedie a noastră, a tuturor. Conștientizarea acestui lucru la nivelul statului și al fiecărui locuitor al Moldovei este o realizare pe care trebuie să o fortificăm în continuare. Este timpul să învățăm că lupta împotriva intoleranței, antisemitismului și xenofobiei, discriminării și rasismului este o obligație a fiecăruia din noi”, a declarat Andrian Candu în debutul evenimentului.

”Declarația politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel, care a fost adoptată de Parlament este unul dintre cele mai curajoase documente”, a precizat Președintele Comunității evreiești din Republica Moldova, Alexandr Bilinkis.

Președintele Comisiei SUA pentru Conservarea Patrimoniului American în străinătate, Paul Packer a apreciat acțiunile desfășurate de autorități pentru comemorarea victimelor Holocaustului, declarând că eforturile depuse vor avea efecte profunde. Și Vicepreședinta Knessetului Statului Israel, Tali Ploskov a adresat mulțumiri autorităților pentru omagiul adus strămoșilor care au trecut prin calvarul Holocaustului.

”Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în recuperarea memoriei Holocaustului, recunoscute inclusiv de organizații internaționale”, a subliniat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. 

Ministrul degrevat al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a precizat că a fost completat curriculumul școlar pentru gimnazii și licee cu compartimente speciale despre Holocaust. Monica Babuc a spus că, începând cu anul școlar 2019, va fi inclus curriculumul opțional despre Holocaust.

Sacrificiile și lecțiile Holocaustului, precum și angajamentele de a combate antisemitismul au fost evocate de Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch și Președinta Asociației ”Never Again” din Polonia, Natalia Sineaeva-Pankowska.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer a adresat un mesaj video participanților la discuții. Iar directorul executiv al Asociației Obștești Rome ”Porojan”, Ion Duminică și Președintele Asociației foștilor deținuți ai ghetourilor şi lagărelor de concentrare, Iosif Belous s-au referit la lecțiile Holocaustului. 

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova, din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus