Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea avocatului poporului Mihail Cotorobai privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate expirat

Curtea Constituțională (CC) a respins demersul avocatului poporului Mihail Cotorobai, în care s-a cerut ca cetățenii Republicii Moldova, aflați peste hotare, să dețină dreptul de a vota baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

Foto: UNIMEDIA

Sesizarea depusă de către către Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului (Ombudsman), s-a declarat inadmisibilă pentru controlul constituționalității textului „în secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova" din articolul 58 alin. (3) lit. c) din Codul electoral, din motiv că votarea în baza unui paşaport valabil contribuie la prevenirea fraudării votului, „prin recunoaşterea mai facilă a alegătorului în baza unor acte de identitate cu validitate mai scurtă, datorită fotografiei mai recente a titularului pe care o conţin acestea”.

De asemenea, magistrații CC au adus un alt argument în acest sens că „Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil”.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

UNIMEDIA amintește că avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională a Republicii Moldova interdictia de a vota peste hotare in baza buletinului de identitate sau a pasaportului expirat

„Consider că interdicţia pentru cetăţenii R. Moldova de a vota în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituţia R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicţie a dreptului de vot. De asemenea, această interdicţie instituie un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferenţiat nu poate fi justificat şi este contrar art. 16 alin (2) din Constituţie. De asemenea, această restricţie contravine legii”,se precizează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.


Pub