Nadejda Hriptievschi, despre decizia CC privind votarea cu pașaportul expirat: „Curtea a avut o șansa să clarifice niște lucruri și să nu mai lase asemenea decizii de la alegeri la alegeri la cheremul CEC”

Juristul și directorul de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi se declară „dezamăgită” de decizia Curții Constituționale prin care a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Avocatul Poporului Mihail Cotorobai, privind votarea cu actul expirat.

Foto: UNIMEDIA

Nadejda Hriptievschi scrie că CC ar fi avut șansa să „clarifice” situația creată „și să nu mai lase asemenea decizii de la alegeri la alegeri la cheremul CEC. Dar nu, în loc să consolideze dreptul la vot, Curtea dă o "lecție" cetățenilor de peste hotare - ingrijiți-vă să vă schimbați pașapoartele la timp, nu-i deloc disproporțională această decizie”.

Nadejda Hriptievschi / Sursa:Facebook

Contactat de UNIMEDIA, Pavel Postică, director de programe Promo-LEX, a comentat că decizia de astăzi a CC este una incorectă, regretabilă și inexplicabilă” și a spus că, Coliția civică pentru alegeri libere și corecte, din care face parte și Promo-LEX, va veni ulterior cu o poziție oficială pe acest subiect.

Amintim că avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională a Republicii Moldova interdicția de a vota peste hotare în baza buletinului de identitate sau a pașaportului expirat.

Pe de altă parte, Iurie Ciocan a susține că prin termenul „act de identiate”, menționat în Codul electoral, se presupune „act de identitate valabil”. Mai mult, acesta a spus că „în 2014 Curtea Constituțională a criticat dur” decizia CEC-ului de a permite votarea cu actele de identitate expirate. „În 2014, a fost o decizia asumată de către CEC. Totuși, cred că trebuie să ținem cont de criticile CC”.


Pub