Lipsă de medicamente contra gripei
Social 29 ianuarie 2019, 19:40 | 1798

În timp ce numărul bolnavilor de gripă și infecții respiratorii crește alarmant de la o zi la alta, farmaciile din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de medicamente. O recunosc chiar angajații acestora. Doar că NU în fața camerelor video. În același timp, virusul AH1N1 a curmat trei vieți săptămâna trecută în țara noastră. Niciuna dintre victime nu era vaccinată contra gripei sezoniere. Datele au fost făcute publice azi de Ministerul Sănătății.

Am mers în trei farmacii care fac parte din trei rețele diferite. În toate ni s-a spus că singurul preparat certificat în Republica Moldova și totodată primul medicament recomandat pentru tratamentul gripei lipsește.

Pe de altă parte, medicii de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii ne-au asigurat că au toate cele necesare pentru tratarea bolnavilor de gripă. Același lucru l-au scris și reprezentanții Ministerului Sănătății în comunicatul distribuit presei.

Am dorit să vorbim și cu părinții copiilor care sunt internați în spitalul respectiv, dar nu ni s-a permis să intrăm în secție

Ministerul Sănătății a mai spus că pragul epidemic a fost depășit, deoarece au fost înregistrate peste 450 de cazuri de infecții respiratorii acute la 100 de mii de locuitori, în timp ce pragul epidemic este de 315 cazuri. Numărul pacienților atestați între 21 și 27 ianuarie a crescut cu 44 la sută față de săptămâna precedentă. Potrivit statisticilor oficiale, în aceeași perioadă, au fost înregistrați 270 de bolnavi care aveau gripă sezonieră și aproape 17 mii de oameni cu infecţii respiratorii acute și severe. În total, de la 1 octombrie 2018 și până duminica trecută, nouă oameni au murit în urma infectării cu virusul gripal AH1N1, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie