04:01:00 19.04.2024
Stiri

PREMIERĂ // Chişinăul va avea un Plan de Mobilitate Urbană, iar autoritățile promit să îmbunătățească sistemul de transport din oraș

Social 29.01.2019 13:19 Vizualizări1105 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // Chişinăul va avea un Plan de Mobilitate Urbană, iar autoritățile promit să îmbunătățească sistemul de transport din oraș PNUD Moldova


Chișinăul va avea un Plan de Mobilitate Urbană, menit să îmbunătățească sistemul de transport public sau privat din oraș. Documentul, o premieră pentru municipiu, va fi dezvoltat de Primăria mun. Chișinău, cu sprijinul proiectului PNUD „Oraşe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Planul de Mobilitate Urbană este un document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor, crearea infrastructurii pentru biciclete.

„Chișinăul nu se poate dezvolta fără o planificare strategică și durabilă, ținând cont de realitățile urbane și de nevoile cetățenilor. Planul de mobilitate urbană ne va ajuta să investim eficient banii publici pentru îmbunătățirea sistemului de transport în oraș, astfel încât oamenii să aibă acces egal la transport, fie public, privat, și deplasarea în oraș să fie accesibilă, confortabilă și sigură”, a declarat Ruslan Codreanu, primar general interimar al mun. Chişinău.

Lipsa unei reţele dezvoltate de transport public, precum şi a soluţiilor alternative de mobilitate (piste pentru ciclişti, infrastructură pietonală) determină oamenii să utilizeze tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraș.

În anul 2017, în municipiul Chișinău erau înregistrate 281 349 de autovehicule dintre care 198 735 de autoturisme private, cu 30% mai mult decât în 2009, potrivit datelor oficiale.

„Chișinăul suferă de ambuteiaje cronice, infrastructura rutieră este suprasolicitată, spațiile publice și trotuarele degradează din cauza parcărilor ilegale, iar nivelul de poluare a aerului crește constant. Este necesară regândirea reţelei de transport, astfel încât să putem oferi chişinăuenilor alternative sigure şi confortabile de deplasare, fie cu transportul public, privat, bicicleta sau mersul pe jos”, a declarat Inga Podoroghin, specialistă programe de mediu şi energie, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

PNUD Moldova oferă expertiză Primăriei în elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană care va oferi soluţii pentru dezvoltarea echilibrată a transportului urban și va promova modele durabile de mobilitate, care vor genera beneficii economice și de mediu.

În procesul de elaborare a planului, chişinăuenii vor fi invitați la discuţii publice pe subiecte de dezvoltare urbană, precum transportul public și cel privat, organizarea parcărilor, infrastructura rutieră, pietonală și pentru biciclete, starea spațiilor publice urbane, accesibilitatea și securitatea urbană. Prima sesiune de discuţii publice va avea loc miercuri, 30 ianuarie, în cadrul Atelierului de planificare urbană.

La elaborarea documentului va lucra o echipă de experți internaționali și naționali. Documentul va fi dezvoltat în cooperare cu Institutul municipal de proiectări „Chișinăuproiect” și compania germană A+S Transproiect.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, implementat în perioada 2018-2022, are un buget total de 2,72 de milioane de dolari, dintre care 2,64 de milioane fiind acordate de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80 000 de dolari – de PNUD Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md