‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrognoză: UE va pierde poziția pe piața rapiței în favoarea Rusiei și Ucrainei

Prognoză: UE va pierde poziția pe piața rapiței în favoarea Rusiei și Ucrainei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În mai multe țări, în sezonul 2019 cel mai probabil suprafețele cultivate cu rapiță pentru ulei se vor mări,  în timp ce în UE se așteaptă o reducere a recoltei. Astfel, Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) presupune doar o extindere minimă a ariei cultivate cu rapiță la nivel global – mai puțin de 1%, scrie Agroxxi.ru.

În Uniunea Europeană, după sezonul 2018-2019, care a fost unul foarte dificil, nici perspectivele pentru anul agricol următor nu sunt îmbucurătoare. Iar conform prognozelor analitice ale agenției Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI), seceta îndelugată, înregistrată în multe țări europene, nu numai că a afectat recolta anterioară, dar a influențat și dezvoltarea culturilor de iarnă.

În UE, se înregistrează o reducere semnificativă a suprafeței cultivate cu rapiță, scrie UFOP. Cele 5,8 milioane de hectare, prognozate pentru anul de comercializare 2019-2020, constituie cea mai mică suprafață cultivată din ultimii 12 ani pentru rapiță.

Pe de altă parte, suprafața cultivată cu rapiță în Ucraina a crescut cu 16%. Aproximativ 90% din suprafață cultivată revine rapiței de iarnă, în timp ce rapița de primăvară este cultivată în Rusia. De asemenea, se așteaptă o creștere a suprafeței însămânțate până la 1,6 milioane de hectare, respectiv cu 14% mai mare decât în anul precedent.

În China, în partea de sud, însămânțarea rapiței de iarnă s-a finalizat. Din cauza anulării finanțării din partea statului pentru anul de comercializare 2019-2020, cel mai probabil că suprafața cultivată cu rapiță se va reduce considerabil.

Uniunea pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase și Proteice ​​(UFOP) solicită Comisiei Europene să acorde atenție problemei și să creeze o perspectivă economică durabilă cultivării rapiței în Europa, cultura fiind cea mai importantă sursă de proteine ​​nemodificate genetic și planta cu flori în rotația culturilor, atractivă pentru insecte polenizatoare.

‹ adv ›

UFOP, în contextul unei versiuni revizuite a Directivei privind energia din surse regenerabile, se așteaptă ca utilizarea uleiului de palmier ca biocombustibil în UE în 2019 să fie redusă semnificativ, iar treptat să fie exclusă. Acest obiectiv ar trebui să fie confirmat juridic în actul delegat, care va fi prezentat de către Comisia UE până la 1 februarie 2019. Este necesar să se creeze, cât mai curând posibil, condițiile necesare pentru a limita importul de ulei de palmier în UE. Astfel, uleiul de rapiță va deveni alternativa acestuia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›